Опасни АТМ устройства с огромни такси при теглене на пари

Столицата, Банско, Несебър, Слънчев бряг и други големи морски и планински курорти у нас са от местата където може да ви ужилят неприятно. Такива автомати има и в Бургас, на улица Богориди. Апаратите не са свързани с никоя официална банка, те са на фирмата "Euronet Worldwide", която ако се проследи е регистрирана в Канзас, САЩ. Всички европейски държави вече регистрираха хиляди измамени хора, които няма къде да потърсят правата си, защото както винаги всички е на ръба на законността. Затова единственият регулатор остават социалните мрежи, където се появиха видеоклипове с предупреждение за начина на измамата. Неидентифицираните АТМ устройства обикновено се поставят на места, където няма достъп до банкомати на популярни банки . Защо са опасни? Защото могат да удържат до 30% такса на изтеглените от вас пари. Каква е схемата е трудно да се проследи, но най-общо всичко се случва така:  Да приемем, че с дебитна или кредитна карта издадена в левове в България и ще теглите пари от този АТМ .   1.Първо в началния екран на менюто за теглене ще ви предложат абсурдно големи суми в брой, които са необичайни. После виждате че можете да изберете и по-малка сума, но не е трудно да се заблудите и да изберете и голяма сума .  Често хората и просто натискат някоя от по-малките предложени суми. Грешка ! Всъщност, най-малката сума от менюто често е на равностойност стотици евро. 2.  След като изберете сумата, машината упорито се опитва да ви подхлъзне да направите тегленето, фактически използвайки Dynamic Currency Conversion при много неблагоприятен курс на обмяна.  3.Хората са свикнали, че използвайки банкова карта конвертирането на валути се случва автоматично при (повече или по-малко) справедлив курс и вероятно приемат информацията на екрана като формално, информативно съобщение. Това което всъщност се случва обаче е, че Юронет ви предлагат да сключите сделка с тях.  Сделката е следната: Вие се съгласявате Юронет, а не Вашата банка да извърши конвертирането на валутата.  Разбира се Юронет прави конвертирането по курс, който те са избрали .   Накрая имате в ръцете си банкноти, които са невероятно скъпи и едва тогава осъзнавате, че сте измамени. Измамата е напълно законна, показа наша проверка. Това е свободен пазар и случаят прилича на бързите кредити. Никой не може да каже на банките какви такси да слагат при своите трансфери, регулацията е на Комисията по финансов надзор, като се следят определени показатели във финансовото поведение на банката. Въпросните апарати са извън банковата система. Те мамят, но всъщност на ръба на закона и никой не може да ги санкционира. Спасението е единствено в нашата информираност и повишено внимание когато теглим пари от сметката си. Най-добре от банката, в която държим парите си.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 847
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 724
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 725
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 1005
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 977
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.