Полицаите от протеста: Атаката беше брутална, 1 час ни бомбардираха

Стоян Пенков е в Специализираните полицейски сили от шест години. Охранявал е множество протести, но като този вчера вижда за пръв път. "Участвал съм в много протести, но като вчерашния протест участвам за първи път с толкова много агресия към нас. Аз и колегите ми бяхме заели позиция на едни от входовете пред Народното събрание, където ни замерваха с бомби, бутилки, камъни, яйца и още много други опасни предмети. Една от бомбите попадна между щита и лявата ръка, където се взриви и щитът ми беше счупен и пострада ръката ми. След което се изтеглих назад. Търсих медицинска помощ. На място бях прегледан и беше установено, че ръката ми има четири порезни рани, една от които доста дълбока. Отидох в болница ИСУЛ, където ме зашиха", сподели полицая, според когото агресията от снощи идва от провокатори. „Това са хора, които търсят умишлено агресия. Имаше определена група от хора, която търсеше провокация с полицията, които бяха с маски и шапки и те викаха срещу нас. Опитваха се да ни провокират, но тъй като сме професионалисти, изпълнихме задълженията си “, каза още той. „Охранявахме народното събрание, бях на първи ред с щита. Срещу нас имаше канонада в продължение на близо час. Пострадах, когато бомбичка падна върху ръката ми. Опитах се да я махна, но тя гръмна и ми изгори ръката”, разказа Иван Манев също от Специализираните сили. След като му е оказана лекарска помощ, той се връща на протеста. Този път на по-заден ред в кордона. „Полицията беше крайно толерантна. Чудехме се какво се случва. Около 1 час ни бомбардираха, а ние чакахме реакция от началниците, да предприемем някакви действия. Това беше 1 час, около 60-70 бомби. Атаката беше брутална”, каза още Манев. „В началото протестиращите бяха добронамерени, на мен ми подариха знаме. След 20:00 часа се появиха група младежи, които започнаха със замеряне с яйца, след което започна същинското нападение със саморъчно направени бомби. Час и половина търпяхме обиди и тази бомбардировка”, заяви Иван Христов. „Тези хора се бяха слели с нормалните граждани, нямаше как да предприемем действия, без да притиснем и нормалните хора”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 107
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 97
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 108
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 99
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 113
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.