Цените на храните тръгнаха рязко нагоре

еленчуците, плодовете, сиренето, млечните продукти - поскъпват. Виждам, че отиват нагоре”, казва тя. Най-голямо е увеличението на цената на олиото. На едро литър се продава средно за 2.50 лв., а в магазина достига 4 лв. „Есента беше много суха, имаше и сухо лято. Това рефлектира върху цената на слънчогледа”, заяви Владимир Иванов – председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. Млечните продукти също поскъпват. Спрямо същия период миналата година краве сиренето е със 70 стотинки по-скъпо. На едро килограм кашкавал струва близо 11 лв. Докато стигне до магазина цената му се вдига средно с 4 лв. Най-скъпо се продава във Велико Търново. В магазина на Красимир Кръстев цената е много по-висока от средната. Обяснява високите цени с търсене на високо качество от потребителите и малко конкуренция. „Нашият кашкавал се произвежда от нашите крави, а те са българско родопско говедо. Тази кравичка дава много концентрирано пълномаслено мляко. Моето мляко се продава по 10 лв., затова цената ще му е 20 или 22 лв.”, казва той. Градът е на първо място и по цена на каймата. На едро килограмът струва 7.80 лв. За сравнение - в София достига 7.20 лв., а най-евтина е каймата в Добрич – 3.90 лв. за кг. В магазините се продава с поне 1.50 по-скъпо. „Велико Търново е един от най-скъпите градове години наред. Търговска практика е това”, коментира Кирилов. Пандемията е белязала и продажбите на ориз. „При ориза имаме увеличение с около 30 стотинки спрямо същия период миналата година. То се дължи изцяло на COVID-кризата”, посочва Владимир Иванов. От Комисията не очакват драстични промени в цените до края на годината, нито проблеми с доставките и съветват да не се презапасяваме с храни. Източник: burgasinfo.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 355
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 333
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 347
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 362
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 290
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.