Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени

На 26 октомври, понеделник, от 10.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 Румен Радев ще връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата. Държавният глава ще удостои с орден Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и известен с активната си преподавателска дейност. Румен Радев ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий" първа степен на Лозан Лозанов с признание за неговия принос за развитието на съвременната българска архитектура, на режисьора Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди, и на Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната и други области. Орден „Св. Св. Кирил и Методий" втора степен ще получи Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство. По-късно през деня - от 13.30 часа, президентът ще удостои с държавни отличия изтъкнати български учени. Румен Радев ще отличи проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий" първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. В своите изследвания проф. Жечев е работил за проучване на живота, делото и творчеството на Христо Ботев. За приноса си в развитието на медицинското образование проф. Невена Цачева ще бъде удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий" втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет София. С медал „За заслуга" ще бъде награден ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик. Д-р Скордев е изтъкнат в своята област инженер и учен в България и Европа.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 272
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 256
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 269
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 276
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 233
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.