Започват проверки за безопасността на играчките в магазините

  • 17 Ное 2020
Национална кампания "Безопасна Коледа" включва както физическите, така и онлайн магазините. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще следи за предлаганите на пазара детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. От началото на годината една четвърт от проверените играчки на българския пазар са несъответстващи или опасни. Конфискувани и унищожени са повече от 130 продукта. Инспекторите са проверявали и за съдържанието на опасни вещества, но токсични играчки не са открити, коментира Галя Бояджиева от агенцията пред БНР: "Tова са един куп химични елементи - алуминий, антимон, арсен, барий, бор, хром, никел, живак. За наша радост сме изпитвали през тази година желета, които бяха особено популярни, т.нар. "скуиши"-та, за съдържание на бор, за наша радост няма наднормено съдържание." Най-честите установени нарушения са свързани с несъответствия и дребни елементи, които крият опасност от поглъщане. В рамките на миналогодишната кампания "Безопасна Коледа" несъответствия са установени при 116 играчки и 170 светлинни гирлянди, а финансовите санкции за търговците, са от 250 до 1000 лева.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОТКРИЙТЕ ДУХОВНАТА КРАСОТА НА АТОН В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ПЕЙО К. ЯВОРОВ"

  • 29 Апр 2024
  • 3
Фотоизложбата е отворена за посетители до средата на месец май.

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 85
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 78
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 82
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.