Европарламентът отново обсъжда парите и върховенството на закона

Европейският парламент обсъди отново днес преговорите за следващия бюджет на ЕС и обвързването на разходите със състоянието на законността. Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че не е време за егоизъм и определи ветото, наложено в преговорите от Полша и Унгария, като безотговорност. Според групата на ЕНП би следвало въпросът с бюджета и върховенството на закона да се прецени от Европейския съд. Социалистите и демократите посочиха, че ЕС не е пазар. Те призоваха ЕНП да прояви смелост към партиите от нейното семейство, които блокират бюджетните преговори. Групата "Обнови Европа" добави, че ЕС е заложник на две държави. Бюджетът на ЕС е защитен от измами, сега трябва да го предпазим от корупция. Някои авторитарни управници се оправдават с "Брюксел". Нека покажем, че Брюксел може да взима твърди решения в защита на свободата и демокрацията, добавиха либералите. Групата "Идентичност и демокрация" отбеляза, че въпреки твърденията през юли за голям успех след заседанието на Европейския съвет, продължило пет денонощия, днес въпросът за бюджета се връща в началната точка и никой не поема отговорност за това. Две държави основателно заплашват с вето - това е възможност, предвидена в европейското законодателство. Още през юли беше ясно, че ако предложението за обвързване на бюджетните разходи с допълнителни правила бъде прието, Варшава и Будапеща ще наложат вето. Не може да има диктат на мнозинството, добавиха представителите на тази парламентарна сила. Зелените посочиха, че две правителства в ЕС мислят само за властта си и за оставането си на власт. Според тях блокирането на бюджета на ЕС е цинично пренебрежение към нуждите на гражданите заради пресичането на възможността да бъдат подпомогнати в пандемията с бюджетни средства. Европейските консерватори и реформатори посочиха, че договорът за ЕС не свързва бюджета и законността. Мнозинството се опитва да въвежда принципи извън договора, но не трябва да налага волята си, добавиха от тази парламентарна група. Европейската обединена левица възрази срещу отслабването на връзката между законността и бюджетните разходи. Авторитарни правителства са взели бюджета за заложник, защото са защитени по политически и тактически причини. ЕНП не изключва унгарския премиер Виктор Орбан и това руши демокрацията, заявиха от тази парламентарна група. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че гражданите имат спешна нужда от предвидената бюджетна помощ. Трудно е да си представим някой в ЕС да възрази срещу нуждата от върховенство на правото. Европейският съд е мястото, където се решават противоречията по правни текстове, добави тя.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 106
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 96
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 107
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 97
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 112
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.