КНСБ: Ако ви принудят да се ваксинирате, се обърнете към съда или КЗД

  • 17 Мар 2021
Това заяви националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова. По думите ѝ в синдиката продължават да постъпват сигнали от работници, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да работят. "Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки", категорична е Величка Микова. Според нея работниците са обезпокоени, че всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, "някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително". Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда, каза още Микова. Най-нови от Общество Свлачище затвори пътя Своге-Ребърково 12:40 ч. Свлачище затвори пътя Своге-Ребърково Плевен пак затяга мерките 12:39 ч. Плевен пак затяга мерките Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД), заяви пред БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова. По думите ѝ в синдиката продължават да постъпват сигнали от работници, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да работят. "Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки", категорична е Величка Микова. Според нея работниците са обезпокоени, че всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, "някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително". Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда, каза още Микова. Всеки, ползващ отпуск по болест, няма как да бъде уволнен без получено съгласие от Инспекцията по труда, обясни Величка Микова. На въпрос могат ли работниците да бъдат уволнени, ако работата на предприятието е спряна със заповед на държавен орган, тя обясни, че доста от работниците са били в т.нар. принудителен престой. "Не може в такъв момент да се прекрати трудовото правоотношение. Има защита от страна на закона, че те трябва да запазят своите правоотношения поради спиране на работата и могат да се ползват от подкрепата с държавни мерки", подчерта специалистът по трудово право.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 864
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 738
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 737
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 1016
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 987
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.