Кампанията „Синьо лято“ на Омбудсмана тръгва в 12 града от днес

От днес в 12 града на страната стартира националната кампания на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято", насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID - 19, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК. Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина от днес до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца. Омбудсманът открива и горяща телефонна линия за записване 0896 760 007 и имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. за задаване на конкретни въпроси от ученици и родители, ако съществува притеснение за споделяне на проблемите очи в очи с психолог. Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве. При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност. „От днес започва кампанията „Синьо лято", ще записваме деца и родители за безплатни консултации с детски психолог, те могат да го направят на горещия телефон 0896 760 007, като има информация и на сайта на националния омбудсман и на местните омбудсмани. В София приемните са две, а в страна са разкрити в 11 града. Получих много жалби от родители, които са разтревожени, че след изолацията учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение, и когато след моя среща с ученици от Столичната професионална гимназия „Княгиня Евдокия" те ми казаха, че биха се срещнали с психолог, но ако може това да е анонимно, реших още в петък и поставих имейл адрес на сайта на омбудсмана, където деца и родители могат да напишат въпроси към психолози", заяви по-рано днес доц. Ковачева пред БНР.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 163
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 150
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 162
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 157
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 153
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.