Ще се вдигнат ли цените, като приемем еврото

  • 02 Юли 2021
Икономист предупреждава за словашкия и гръцкия сценарий у нас. По принцип няма да има краткосрочна инфлация от въвеждането на еврото и хората не трябва да се притесняват. Може да има много лека промяна след въвеждането на еврото в цените на стоките и услугите, но нямало да бъде голяма. Toва каза икономистът Владимир Сиркаров пред БНТ. Според него въпросът е ключов и важен и трябва да се разглежда спрямо технологичния процес на БНБ по въвеждането на еврото и психологическото състояние на хората да свикнат с промяната. Според Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика, еврото не трябва да се въвежда у нас, защото сегашната ни система е много по-добра. Основният проблем е, че ние не можем чуем защо трябва да се направи една такава следваща стъпка с въвеждането на нова валута, посочи Панчев. По думите му голямата опасност за България е, че влезем ли в еврозоната ще видим и словашкия сценарий, и гръцкия сценарий. Това, което стана в Словакия е, че независимо от краткосрочните ефекти, по-дългосрочното е, че се внасят по-големи цени от еврозоната в самата държава. Ние влизаме в един глобален инфлационен цикъл. Инфлацията ще бъде много по-сериозен проблем и влизането в еврозоната може да засили тези ефекти в нашата страна, предупреди Панчев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 67
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 69
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 96
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 100
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 92
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.