Българската фондация Биоразнообразие обявява 2024 за Година на живите пясъци

„Посвещаваме 2024 г. на дюните и тяхното опазване, за да останат живи пясъците им. Издадохме специален календар по темата, с покупката на който, Вие подпомагате консервационните, юридическите, информационните и образователни дейности за дюните в България – домът на живите пясъци“ – споделя Спас Узунов от БФБ, един от авторите и фотографите на календара. Календарът съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са запазени последните парчета от нашите живи пясъци. По-голямата част от снимките са на Спас Узунов, но има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс и Светослав Спасов. Текстовете са подготвени от Спас Узунов и Радостина Ценова и представят видовете дюни, как са възникнали, какво ги заплашва, както и типичните им обитатели - птици, земноводни, влечуги и растения. Календарът е специален - всеки месец се превръща в красива картичка, която може да се използва за всякакви поводи. Със средствата ще бъдат извършени някои от следните дейности: - Поставяне на ограничителни ограждения; - Изграждане и поставяне на дървени скари; - Изработване и поставяне на информационни табели; - Подсилване с типични за дюните видове. Всяка една от тези дейности може да възстанови и опази #Живитепясъци на българското Черноморие. 50% от цената на всеки календар са вашето лично дарение за живите пясъци на България. Ако не сте фенове на календарите, но кампанията ви е присърце може да направите лично дарение - Банка ПроКредит АД, IBAN: BG96PRCB92301016330328, Получател: Българска фондация Биоразнообразие, Основание: Дарение за "Живите пясъци" Календарът може да се поръча от онлайн магазина на БФБ или да се купи в нашите офиси в София и Бургас. Дюните са едни от най-ценните местообитания. Те се раждат от пясъците и се развиват от природните стихии – вода и вятър, подпомогнати от живия свят в сложен процес, за който са необходими хилядолетия. Тяхното местоположение ги прави важен фактор за опазването на плажовете, намаляване на ерозията на морския бряг и предпазване на населените места и хората от наводнения и бури. Те са последните убежища на редица редки видове растения и животни. Дюните у нас са няколко вида - зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 21
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 49
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 53
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 62
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 64
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.