АХУ стартира кампания за набиране на проекти за рехабилитация, интеграция и достъпна среда

Проектите за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания ще се приемат до 19.04.2024 г. С такива могат да кандидатстват неправителствени организации на и за хора с увреждания, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност, както и национално представени организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите. По тях с до 16 000 лв. ще се финансират обучения за хора с увреждания, мероприятия за придобиване на умения за самостоятелен живот, рехабилитация, арт-терапия, посещения на културни мероприятия и други (Компонент 1). Подкрепата за културни и спортни събития като фестивали, концерти, спектакли, изложби, спортни състезания ще бъде до 18 000 лв. (Компонент 2). За разработка на различни материали, помагала, наръчници и други, подпомагащи работата на и с хората с трайни увреждания, тяхното адаптиране, трудова и социална интеграция и реинтеграция организациите могат да получат до 3500 лв. (Компонент 3). С до 10 000 лв. ще се финансират дейности, насочени към промяна на обществените нагласи, за да бъдат възприемани хората с трайни увреждания като пълноценни граждани (Компонент 4). До 22.05.2024 г. ще се приемат проектните предложения за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания. Допустими кандидати са държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи обектите. По тази процедура ще се финансират с до 20 000 лв. дейности за осигуряване на външен достъп до обект за хора от целевата група (Компонент 1) и за приспособяване на вътрешната среда на обекта за самостоятелното им посещение чрез строително-монтажни работи, монтиране на различни съоръжения за адаптиране за трайно пребиваване на хората от целевата група (Компонент 2). Процедурата включва и дейности за изграждане на нови и преустройство на съществуващи асансьори или лифтови платформи (Компонент 3). Максималният размер на субсидията е до 50 000 лв. за лифтови платформи и до 100 000 лв. за асансьори. Подробна информация за Методиките за финансиране, условията и документите за кандидатстване по двете процедури може да бъде намерена на сайта на АХУ http://ahu.mlsp.government.bg/, рубрика Проекти/Програми/. www.mlsp.government.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 672
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 620
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 621
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 902
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 873
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.