Еврокомисията предлага убийствени мита за вноса на зърно от Русия

Вносът на зърнени продукти ще се облага с мито 95 евро за тон и с мито 50% според стойността на сделката (адвалорно мито) за останалите стоки. Освен това Русия и Беларус вече няма да имат достъп до нито една от квотите на Световната търговска организация за ЕС за зърно, които предлагат по-добро тарифно третиране за някои продукти, съобщи Еврокомисията. Търговският еврокомисар Валдис Домбровскис каза, че избраните тарифи ще направят "вноса на тези продукти търговски нежизнеспособен". Според него това ще намали вноса на зърно от Русия, който по данни на комисията е нараснал и потенциално може да дестабилизира хранителния пазар на ЕС. Еврокомисията смята, че търговската мярка ще намали приходите на Москва от продажбите на храни, които досега не бяха обект на санкции, а също и че ще сложи край на продажбата в ЕС на откраднато от окупираните украински региони зърно. Обмитяването няма да засегне транзита на руски и беларуски зърнени продукти към трети страни, за да не се влияе на световната търговия. Защо мита, а не санкции? Европейската комисия казва, че предложените мита са толкова високи, че практически ще работят като санкции, но е решено да се използва този тип ограничения, защото митата не засягат покупките, транспортирането или предоставянето на спомагателни услуги като финансиране, застраховане или транспорт. За разлика от въвеждане на санкции, тарифите ще засегнат само вноса, без да се отразяват на транзита, свободните операции по покупко-продажба на руско зърно, съхранението му в митнически складове в ЕС, превоза му и застраховането му от кораби и фирми, регистрирани в ЕС. В съобщението на Еврокомисията се казва, че мярката е и отговор на безпокойството на фермерите от увеличения внос в ЕС на зърно от водещ световен износител, и готовността на Москва да използва износа на храни като геополитически инструмент показва, че то е високо. "Предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да смекчим нарастващия риск за нашите пазари и нашите фермери. Те ще намалят капацитета на Русия да експлоатира ЕС в полза на своята военна машина", заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Повишените мита ще се прилагат и за Беларус, за да се избегне заобикаляне на новите тарифи чрез използване на близките връзки между Москва и Минск. Руското и белоруското зърно и свързаните със зърно продукти сега влизат в ЕС с ниски или без мита. Ще има ли недостиг на зърно в Европа През 2023 г. Русия е изнесла в ЕС 4.2 милиона тона зърнени култури за 1.3 милиарда евро, като Испания, Италия и Франция са били най-големите купувачи. Износът на Беларус е бил 610 хил. тона на стойност 246 млн. евро. Еврокомисията смята, че този внос може да бъде заместен с внос от други традиционни вносители като САЩ, Бразилия, Украйна, Сърбия или Аржентина и от местно производство, което сега осигурява около 90% от нуждите на Европа. източник:www.dnevnik.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 559
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 520
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 521
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 805
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 774
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.