Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

129 000 килограма райски газ (диазотен оксид) се внесени у нас през 2023 г. Това стана ясно от отговор на Асен Василев до народния представител от „БСП за България” Валери Митов. Като в тази справка влизат единствено страните, извън Европейския съюз. По данни от отговора на министъра тези килограми са на стойност 407 559 лв. Асен Василев е изпратил и страница с приложение от един ред, в което е цитирано "Вътресъюзен внос азотни оксиди". Количеството в рамките на Европейския съюз е внушително – 2 378 121 килограма. Заради митническите правила райският газ от Европейския съюз не е с отделен код, а влиза в комбинирана номенклатура с всички азтони оксиди. „Да направим една проста сметка – един флакон с райски газ, който е 640 гр. е достатъчен да се напълнят 80 балона. По данните за 2023 г. вносът от трети страни на райски газ е 129 хиляди кг. Това, обърнато в балони е 16 милиона балона. Тук е и моментът да се погледнат нощните клубове, където се продават свободно балони с райски газ на цена от около 10 лв. - бизнесът с разпространението на райски газ се оказва процъфтяващ и много доходоносен. Но работата на изпълнителната власт е да се намеси и да го спре”, посочи народният представител от БСП. Той цитира данни на Евростат за вноса на азотни оксиди от целия свят към България, в които влиза и райският газ: 2021 г. – 433 203 евро, 2022 г. – 812 570 евро, 2023 г. – 1 978 516 евро. „Данните за 2023 година са фрапиращи”, алармира социалистът. Райският газ да бъде приравнен към наркотичните вещества, предложиха народните представители от „БСП за България”. Райският газ се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат. Това показват и проверките, направени през 2023 от РЗИ - от 15 хиляди проверки са установени само 35 нарушения, посочи Валери митов. БСП поставя въпроса последователно и категорично: „Разпространението на райски газ е бизнес за милиони. Държавата трябва да си влезе във функциите и да преследва разпространителите, защото употребата на райски газ крие изключително сериозни рискове за здравето на децата и младежите”, заключи народният представител от „БСП за България”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 586
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 546
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 546
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 830
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 800
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.