Кметът Терзиев започна огледи на състоянието на детски градини и пое ангажимент за подобряване на условията за отглеждане на децата на София

Много важно е да създадем по-добра среда за децата и затова искаме да решим проблемите със сградите на двете детски градини в район „Илинден“. Това каза кметът на София Васил Терзиев, който провери Детска градини № 158 „Зора“ и № 179 „Синчец“ в кв. “Захарна фабрика“. На проверката присъства и заместник-кметът по „Финанси и здравеопазване“ Иван Василев и кмета на района Емил Бранчевски. "Благодарим на директорите и учителите, че въпреки проблемите, те полагат много грижи и любов за децата" – посочи кметът Терзиев. Сградата на 158. детска градина е стара, изградена е с етернитови панели и трябва да бъде премахната и построена отново. В 179. детска градина е компрометиран покрив, след некачествен ремонт. В резултат на това в помещенията има пукнатини и влага. Васил Терзиев потвърди ангажимента на Столичната община да реши проблемите и в двете сгради. Той увери директорите на детските градини, че общината е ангажирана да създаде добра среда за децата. "В Капиталовата програма на Столичната община са заложени 1.5 млн. лева и има възможност да осигурим допълнително финансиране" – информира зам.-кметът Иван Василев. "За Детска градина „Синчец“ очакваме информация от кмета на района каква е стойността за необходимия ремонт на покрива и ще отпуснем финансиране. В бюджета има средства, които ще разпределим за извършване на строително-ремонтни дейности" – уточни Василев. Кметът на „Илинден“ Емил Бранчевски благодари на кмета на София Терзиев и на заместник-кмета Василев, че са приели предложението двете детски градини да бъдат включени в Капиталовата програма. "Район „Илинден“ има пълна готовност да започне процедура за обществена поръчка за проектиране на нова сграда на Детска градина „Зора“, а след това и процедура за строителство" – информира също Бранчевски. По време на строителните работи ще направим необходимата организация заедно с директорите и районния кмет, така че да не се пречи на процеса на отглеждане на децата. Надяваме се в рамките на летния сезон да бъде ремонтиран покривът на ДГ „Синчец“. В бюджета на общината за тази година са заложени средства за проектиране, изграждане и ремонтни дейности на 51 сгради на детски градини и ясли в различни райони на София. Предвидени са общо 126.25 млн. лева за инвестиции в образование – в изграждане и ремонти на училища, детски градини и ясли. По отношение липсата на места в детските градини заместник-кметът Василев заяви, че тази година още ще има проблем с липсата на места, но, както сме обещали в кампанията, в рамките на четиригодишния мандат ще решим този проблем и всяко дете в София ще има достъп до грижа в детска градина. Работим за решаване на проблема" – посочи също Василев. През тази година продължава строителството на 17 нови сгради на детски градини, за да решим проблема с недостига. До края на 2024 г. се очаква да приключи изграждането на 13 от тях и след въвеждането им в експлоатация да бъдат разкрити 14 яслени и 47 градински групи с 1 442 нови места.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 177
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 166
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 180
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 176
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 165
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.