КМЕТОВЕТЕ НА НЕСЕБЪР И СОЗОПОЛ УЧАСТВАХА В ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

В тази фаза зелена светлина получи една индивидуална концепция на Община Несебър – за намаляване на вторичното разпрашаване и замърсяване на въздуха, чрез създаване на зелена инфраструктура в градска среда. По нея, с помощта на иновативни решения, ще бъдат озеленени 60 общински обекта. Другите две са комбинирани и ще се изпълняват в партньорство с Национална спортна академия, Община Сливен, Община Созопол, неправителствени организации и училища. В обсъждането, в качеството на представители на партньорите, участваха кметът на Созопол Тихомир Янакиев и Валентин Добрев – директор „Административно-стопанска дейност“ към НСА. Кметът на Несебър г-н Димитров представи обектите, заложени в комбинираните концепции, които Община Несебър ще реализира след успешно преминаване на процедура по окончателно одобрение: – Научно-изследователския център, включващ аквариум и природонаучен музей, разположен на северния бряг в Новия Несебър, който ще бъде реализиран в партньорство с НСА. – Изграждане на открита амфитеатрална сцена с над 1000 места на северния бряг в Новия Несебър, както и дейности по консервация, социализация и експониране на обекти от „Културно-туристическия маршрут „Духовен път“ ще се изпълнят в партньорство с Община Созопол – включени са църквите „Христос Пантократор“, „Архангел Михаил и Гавраил“ и „Свети Тодор“. Освен инвестиционните проекти, в комбинираната концепция с Община Созопол са предвидени и мерки за превенция и управление на риска от наводнения – възстановяване проводимостта на речното корито на р. Хаджийска и биологично укрепване на бреговете. „Стойността на инвестициите, заложени в трите концепции, които Община Несебър има намерение да реализира, възлиза на над 15 млн. лева. Проектите за строителство на аквариума и амфитеатъра и реставрацията на средновековните несебърски храмове са мащабни и капиталоемки, затова търсим финансови ресурси от външни източници. Работим упорито и имаме проектна готовност за много обекти. Търпението и последователността в преследване на поставените цели винаги се отплаща. Благодаря на моите колеги за работата в отделните фази – от проектиране до осигуряване на средства за реализация.“ – каза Николай Димитров. За представяне на своите проекти и за да изкажат благодарност за доброто съртрудничество думата взеха кметът на Созопол Тихомир Янакиев и директорът „Административно-стопанска дейност“ в НСА Валентин Добрев. Основната цел на интегрирания подход е създаването на концепции в партньорство между общини, публичен сектор, бизнес сектор и неправителствени организации, които на следващия етап от оценката следва да бъдат обсъдени публично на събития, организирани от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 169
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 156
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 169
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 165
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 159
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.