Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

„Яйцето“ е исторически осветено, тук се връща нормалността на българската държава, както казва проф. Иван Илчев. Като етюд от българския фолклор за вграждането, за да е здрава сградата, тук е вграден личният и професионалният гений на много български преподаватели. В споровете се раждаше идеята за променена България. Едва ли хората в края на 80-те години на миналия век си представяха днешната промяна. И те имаха своите илюзии, различни виждания, но бяха убедени в едно – тази промяна е необходима. Днес ролята на интелектуалците залиня, никой не се вслушва в тях. Вярвам, че „Яйцето“ отново ще се превърне в център за идеите на българската интелигенция, не на политиците, за това как трябва да изглежда България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства присъстващите на тържественото откриване на обновената емблематична за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ зала „Яйцето“. Възстановяването на знаковото място – днес модерен конферентно-изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България, е по проект на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Вицепрезидентът припомни моменти от студентските си години в „Яйцето“. „Тук се говореше свободно, споделяхме своите мечти, слушахме със затаен дъх своите преподаватели, които имаха едно желание – да познаем познанието. Както казваше мой преподавател, тук има най-много въздух на куб. метър, но не заради високите стени, а защото има най-много свобода“, подчерта Йотова. Тя изрази надежда, че и днес много млади хора ще се учат в този център, ще изследват българското културно-историческо наследство с помощта на новите технологии. Проблема за необходимостта от основен ремонт на покрива на Ректората постави Илияна Йотова в словото си. „Не е ли срамота през 2024 г., когато се навършват 90 години от официалното освещаване на Ректората, да личат грозните следи на времето, покривът да не е ремонтират основно от 1952 г.“, посочи вицепрезидентът и призова за обществен натиск върху всички, от които зависи съдбата на най-старото висше учебно заведение в България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 180
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 167
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 181
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 177
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 165
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.