« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

На 2 септември започва регистрацията на партиите за местните избори

От 2 до 11 септември ще бъде срокът, в който партиите и коалициите могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите наесен избори за местна власт. Решението е взето на заседание на комисията и бе оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев на първия редовен брифинг преди местния вот. Със свой указ президентът Румен Радев определи датата на изборите за кметове и общински съветници да бъда 27 октомври. „Ранното насрочване на изборите подпомогна ЦИК да започне да работи с нормални темпове“, увери Андреев и подчерта, че до този момент членовете на комисията са гласували 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на Общински избирателни комисии. От комисията напомниха още, че на местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. „Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т. е избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място“, уточни Андреев. Това е и причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина. Андреев припомни още, че съгласно последните законови промени вече е допустимо финансиране на предизборната кампания със средства на юридически лица и еднолично търговци. От ЦИК уточниха и какви ще бъдат възнагражденията на участващите в секционните избирателни комисии. Председателят ще получава 100 лв., заместниците му и секретарите 90 лв., а членовете по 80 лв. Всеки, който е участвал в допълнително обучение обаче ще получи допълнително по 10 лв. За онези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия, са предвидени и допълнителни суми. plovdivnews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа

  • 14 Май 2024
  • 130
Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа.

Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас

  • 14 Май 2024
  • 142
По инициатива на Агенция „Пътна инфраструктура“ се проведе акция по залесяване в района на новоизградения обходен път на Бургас.

Таня Михайлова и акад. Николай Витанов са назначени за заместник-министри на образованието и науката

  • 14 Май 2024
  • 133
Министър-председателят Димитър Главчев назначи със своя заповед Таня Михайлова и акад. проф. Николай Витанов за заместник-министри на образованието и науката.

Делегация с журналисти от Република Сърбия посетиха МТС

  • 14 Май 2024
  • 134
От присъединяването на България към Европейския съюз досега са модернизирани 373 км жп линии, както и 8 ключови жп гари в страната.

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация

  • 14 Май 2024
  • 159
Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен пред бургаската общественост и всички заинтересовани на 22 май от 11:00 ч. в аулата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Датата е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.