Противоречия в резултатите от тестовете за коронавирус вредят на туризма

Официално прессъобщение от министерството на здравеопазването посочи, че на територията на Бургаска област има 15 нови случая на коронавирус, 7 от тях в Царево. Само няколко часа по -късно повторните проби на същите хора се оказали отрицателни и стана ясно, че няма болни хора в обявеното за “заразено” заведение. В крайна сметка реални остават само последиците за туризма. Новината гръмна и всички слушахме тревожно, за скока на новозаболелиете от коронавирус в бургаско и то точно когато очакваме чуждестранните туристи и имиджът на родното Черноморието е особено важен. И само няколко часа по-късно бе съобщено от ръководството на заведението, че всъщност няма нито един болен в персонала, тъй като са направени повторни проби, които са негативни за наличието на SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ COVID-19.  Подобна бе ситуацията преди в Община Благоевград, където бяха открити 7 нови заразени, а градът бе обявен за „огнище”. Последвалите проби на въпросните инфектирани обаче също излязоха отрицателни, което провокира кметът на Благоевград Румен Томов да сезира Районната прокуратура за „умишленост в обявяването на общината като огнище на COVID-19”.  Така излиза, че веднъж обявени за положителни, след повторен тест се оказват отрицателни, но те не излизат от списъците на общия брой заболели. Въпросът реално е: Кой тест е по-показателният – първият положителен или последващите го няколко на брой отрицателни? „В общи линии PCR тестът е толкова надежден, колкото теста направен от религиозната наука сциентологията, който открива вашата „истинска самоличност и същност“ и след това ви казва, че трябва да дадете всичките си пари на сциентологията.“, коментираха по този повод специалисти. Защото крайният резултат всъщност е точно икономически - лошите слухове спират полетите , туристите не идват и летният сезон се проваля, въпреки всички усилия на обществото ни да има сезон. В такъв слуай, на кого е нужно да се обявяват светкавично някакви несигурни и неточни резултати от някакви тестове и не трябва ли първо да има обстоен анализ на резултатите преди да се пускат в информационното пространство? Защото случаи като днешния в Царево и вчерашния в Благоевград могат сериозно да навредят не само на цели градове, но и на туризма – и по продължение – на икономиката в страната.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 23
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 31
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 75
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 84
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 80
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.