Подготвят серия от събития за празника на Атанасовско езеро

  • 09 Авг 2020
В сряда, 12 - ти август, предстои рожденият ден на резервата, който през 2020 година чества 40 години от обявяването си. Празникът ще включва разходка с Влакчето на солта в района на Северните солници, наблюдение на красивите цветове на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и на нейните най-познати обитатели - птиците, както и необикновена торта за необикновения рожденик. Атанасовско езеро съчетава различни по своя характер режими за опазване - северната част е поддържан резерват, южната - защитена местност, цялото езеро е Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи - Натура 2000 зона. То е симбиоза между природата и човека, и е отличен пример за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея може да се реализират разнообразни ползи - чрез солта, лугата, релаксиращата и естетична си стойност и др. За тези 40 години от обявяването си, резерватът е минал през много вълнуващи моменти - стойността му е била забелязана първо от един англичанин, преподавател в Английската гимназия в Бургас - Джон Робъртс, после от Таню Мичев, който е посветил живота си на езерото и от неговите ученици. Стотици българи са намерили тук първия си „полеви университет" и са тръгнали по своя път за опазване на природата у нас или в чужбина. Тук е била първата природозащитна бригада в България, която събира млади, ентусиазирани хора от цялата страна, които започват да „строят" за птиците на езерото. Тук са наблюдавани екзотични и редки видове, направени са много важни научни изследвания и открития, проведени са десетки студентски практики, открити уроци за ученици, фестивали, празници. Имало е и немалко наводнения, измиране на видове, пожари и заплахи от застрояване. Но през всички тези години резерватът оцелява и продължава да е птичият рай на България, добрият модел между производствена дейност и опазена природа, лагуната на цветните води и розовите басейни, бохорите сол и почиващите по дигите птици, любимото място на пеликани, дъждосвирци, чапли, а отскоро и на розово фламинго. На 12 август 2020 г. Влакчето на солта ще направи два курса - в 17.30 и 18.00 часа, за да може да извози желаещите, но тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване на e-mail Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Сборният пункт е на паркинга на северни солници до „Точката" в 17.15 (за първия) или 17.45 (за втория курс) https://goo.gl/maps/yiSdgL1BcF6cw5Rk8 (прилагаме и карта от http://map.biodiversity.bg ) Организаторите съветват гостите да бъдат с удобни обувки, защото има кратка разходка до беседката и платформата за наблюдение на птици в близост до резервата, където ще бъде празникът. Да си носят шапка за слънце, вода, фотоапарат и бинокъл. В 18.30 часа ще бъдат поздравленията и „разрязването на тортата", след което ще започне връщането обратно с влакчето (в 19.00 и 19.30).

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 31
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 60
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 62
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 69
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 72
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.