Бургас става център за изследване на Черно море

  • 04 Мар 2021
Това е амбицията на Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, които реализират съвместен проект за опазване на Бургаския залив от замърсяване. Той е озаглавен „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ и беше представен на онлайн пресконференция. В нея се включиха председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева и проф. Севдалина Турманова от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и председател на Общинския съвет в Бургас. Подробни изследвания за замърсеността на морската вода ще бъдат извършени в 6 точки в Бургаския залив, където има силно влияние на човешката дейност. Сред тях са крайбрежието на „Сарафово“ и Крайморие, районът на остров Света Анастасия и плажовете в Бургас. Събраната информация ще бъде обобщена в подробна карта. Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море. Събирането на информацията ще се извършва и с помощта на специален апарат за подводни дейности. С него ще се заснемат отпадъците както на повърхността на водата, така и на морското дъно. За ограничаването на замърсяването с пластмаса Община Бургас планира да създаде „син етикет“. Той ще се дава на тези заведения, които спрат използването на такива прибори и съдове за еднократна употреба. Заведенията, които получат „син етикет“, ще бъдат представяни като пример за добри екологични практики по време на конференции, посветени на околната среда и туризма. Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание". Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг. Проектът „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г., продължителност - 24 месеца.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 354
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 331
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 345
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 360
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 288
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.