Магнолии и лавандула ще цъфтят пред бл.34 в „Зорница“ – жителите му поискаха от Общината това

Това е малък, но хубав проект по новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Бл.34 в к-с „Зорница“ е саниран, на по-ранен етап пред него бяха поставени нови пейки. Сега жителите на сградата поискаха повече зеленина под своите тераси. Общината оформи и запази старите им дървета, после засади по една магнолия грандифлора като акцент пред всеки вход. Това е вечнозелено растение, което цъфти с огромни красиви цветове. В цветарниците пред блока са засадени още жив плет и благоуханна лавандула. * За програмата: Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517. С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока. Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация. Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип. "Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени 125 заявления. 50 от тях вече са администрирани и за тях са разработени идейни схеми.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 119
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 108
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 119
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 111
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 123
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.