Безплатни прегледи за глаукома организира община Бургас

Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Новата профилактична кампания на общинската администрация е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври. Безплатните талони вече са предоставени на пенсионерските организации и са разпределени между членовете на техните клубове. С такъв талон и с предварително запазен час в ДКЦ I, ДКЦ II или МЦ I, възрастните хора ще получават диагностика, а при необходимост ще им бъде назначавано и лечение. Кампанията е активна до 29.10.2021 г. Болестта глаукома е широко разпространена. Протича коварно, без симптоми и без болки и затова я наричат "тихият крадец на светлина". В началото на хроничното заболяване функциите на очите остават запазени. Болният не забелязва промените, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. Увреждането се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий. Профилактичният преглед е важен, защото офталмологът може да улови дефектите в периферното зрение, които пациентът пропуска. Инициативата е по общинската програма „Активни пенсионери“ и е насочена към хората в пенсионерските организации на територията на община Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир

  • 30 Апр 2024
  • 1
Благотворителен футболен турнир Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир между училищата : НЕГ”Гьоте”, АЕГ “Гео Милев”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков” и ПГКПИ.

ОТЛИЧИХА АНАЕРОБНАТА ИНСТАЛАЦИЯ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БИЗНЕСА

  • 30 Апр 2024
  • 40
Анаеробната инсталация за преработка на биоразградими отпадъци бе отличена в сектор „Награди за принос в развитието на бизнеса в региона“, категория „Предприятие“ в третото издание на BURGAS BUSINESS AWARDS BURGAS.

ЗЕЛЕНАТА ЗОНА СТАВА ОТНОВО ПЛАТЕНА НА 7 МАЙ

  • 30 Апр 2024
  • 65
Община Бургас съобщава, че зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни.

Стартира 14-тото издание на Детска лятна академия за превенция и спорт в община Вeлико Търново

  • 30 Апр 2024
  • 53
Гост на церемонията, която се проведе на специализираните площадки за пожарна и пътна безопасност в с. Балван, беше Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи.

Съвместни българо-румънски екипи ще регулират трафика по Великденски празници в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра

  • 30 Апр 2024
  • 54
Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи.