« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургаският Сталин показва на света как се плетат рибарски мрежи

Въпреки силното влияние на съвременните технологии, местните рибари още пазят автентичността на своя поминък. Плетенето на мрежи на ръка не се е променило от векове и представлява своеобразен мост между миналото и настоящето. Сталин Илиев е признат за най-добрия и изкусен плетач на рибарски мрежи. Роден е във великотърновското село Кесарево, но израства в София. Морето обаче се оказва истинската му страст и идва да живее при местните рибари в Бургас. Вече 40 години не пуска иглата и конците. Занаятът на Сталин е сред замиращите. Днес той е истинска рядкост и заради неговата екзотичност, някои го наричат изкуство. "Този занаят трябва да е в кръвта на човек. Трябва да ти идва отвътре. Започнах още като тийнейджър. Постепенно с годините научих всички начини на плетене и придобих рутина", казва дългогодишният рибар. Той владее и най-сложният начин за плетене, наречен мермет. Това е зашиване на скъсана рибарска мрежа, което малко хора могат да направят. Зимата, когато лодките не влизат в морето, Сталин е най-търсеният човек в Рибарското селище. Тогава е зает да поправя скъсаните мрежи на колегите си, за да са готови за новия сезон. Той се е заел да предаде уменията си на няколко млади момчета, които имат страст към риболова. Община Бургас има амбицията да спомогне за съхранението на този занаят, като направи етнографски комплекс при Рибарското селище, където живите носители на тази традиция ще могат да я показват на младите поколения. Повече за колоритния плетач на рибарски мрежи четете в специалния никулденски вестник, който Община Бургас разпространява безплатно.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 575
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 614
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 612
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 621
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 625
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.