Празник на Атанасовско езеро утре

Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празника ви каним на представянето на книгата "Полет в солта" - нарисувана и издадена от младата художничка Биляна Дешева. През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на „симБиотично“, рисувайки Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна, десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да може повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовското езеро. Биляна обаче не спря дотук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовското езеро. На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражният филм Landless на художник - сценографа Любика Георгиева - дебютната ѝ изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд „Култура“ в партньорство с БФБ и БДЗП. Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости. Във фейсбук страницата на Българска фондация „Биоразнообразие“ ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват. В случай на забрана на публичните събития ще минем изцяло на онлайн събитие и срещата ни ще бъде виртуална, а подаръците ще почакат. Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота", който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и „Заедно“ 2011. За повече подробности следете нашият фейсбук Лагуната на живота или сайта ни https://lagoon.biodiversity.bg/, както и събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/1111096552996962.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 38
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 47
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 57
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 60
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни