Кметът Димитър Николов предлага нов генерален план за развитието на Минералните бани

Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет. В комплекса на Минералните бани съществуват три основни зони, които са се развивали самостоятелно през годините. Първата от тях е археологическата зона, която е богата на находки и проучванията в нея продължават. Предвижда се дейностите да бъдат насочени към вътрешността на същинската сграда на античния и средновековен бански комплекс, който в момента остава частично разкрит. В бъдеще в археологическия парк ще бъде оформен цялостен туристически маршрут, който ще минава покрай отритите археологически структури на древния град. Това ще даде възможност на посетителите за близък достъп до находките от миналото. За по-голямо въздействие на обекта ще има художествено осветление. Видеонаблюдение ще гарантира сигурността и опазването на културното наследство. Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В миналото там са изградени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура позволява на мястото да се обособи модерен термален комплекс. Близостта до гората прави мястото подходящо за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята е там да бъдат поставени 19 броя бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната. В съседство на зоната с бунгалата ще бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер. Той ще е база както за работещите на терен археолози в Акве калиде, така и за студенти по археология от цял свят. Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбол. Това пространство също ще бъде обновено като там ще бъдат поставени нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена - амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и други. Обединяването на отделните зони ще даде нов хоризонт за развитие на „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. В него посетителите ще имат възможността да се докоснат до няколко епохи от човешката история и в същото време да прекарат приятно време в забавления сред природата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 189
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 177
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 189
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 185
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 171
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.