« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Македонски автор представя книга на Есенните литературни празници

Поетична книга, написана от македонски автор и вдъхновена от Бургас и артистичния му дух, ще бъде представена по време на Есенните литературни празници.   Книгата се казва "Фотостихеза" (оригинален неологизъм, в който душата подобно на цвете фотосинтезира чрез стиха). Нейният автор е известният македонски поет, драматург и есеист Борче Панов, а премиерата ѝ ще се състои на 15 октомври от 18,00 часа. През май миналата година Панов бе сред участниците в поетичният форум на славянските творци "Свято Слово". Литературната среща даде начало на меморандума за културно сътрудничество между Бургаската писателска общност и международния литературен фест "Караманови срещи на поезията" в гр. Радовиш (Македония). В рамките на това сътрудничество бе издадена тази книга, коментира председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност и преводач на стихосбирката Наталия Недялкова. "Фотостихеза" ще бъде представена от известната поетеса Роза Боянова - един от основателите и дългогодишен организатор на Майските срещи на славянските творци "Свято Слово". Самата книга (оригиналното заглавие "Глочка школка") излиза в Македония в края на миналата година. Илюстрирана е от талантливия живописец Доне Милиановски. Редактор на "Фотостихеза" е поетесата Роза Боянова, а реализацията като книга е дело на "Либра Скорп". "Ако вие поискате да усетите радостта от четенето - разгърнете тази книга", пише в предговора "Татуирано с обич море" Роза Боянова, която изтъква, че всяко вълнение, спомен и възхита от Бургаския залив, остров Св. Анастасия, Акве Калиде или уникалния Несебър Борче Панов превръща в поезия. Творбите в стихосбирката издигнат четенето до удоволствие, а разбирането - до удивление.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОТЛИЧИХА УЧЕНИЦИ В КОНКУРСА ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ „МОЯТ ГРАД БУРГАС“

  • 15 Май 2024
  • 38
На 14.05.2024 г. в Културен център „Морско казино“ се проведе официалната церемония по награждаването в Конкурс за стихотворение „Моят град Бургас“, който се провежда за трета поредна година.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ХАРИЗМАТИЧНИЯ ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ В ПОСТАНОВКАТА "ОПАШКАТА" ПО РОМАНА НА ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ НА 26 МАЙ В ОПЕРАТА

  • 15 Май 2024
  • 42
Не пропускайте постановката „Опашката“ по едноименния роман на Захари Карабашлиев и режисурата на Явор Гърдев на 26 май, в Операта. Главната роля е поверена на изключително талатливия и харизматичен актьор Владимир Карамазов. За нея той спечели „Икар“, а постановката бе отличена с „Аскеер“ за най-добър спектакъл.

АКО СТРАДАТЕ ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ, ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ИНИЦИАТИВАТА „МАЙ – МЕСЕЦ ЗА МЕРЕНЕ“

  • 15 Май 2024
  • 51
Бургас става част от кампанията Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане.

Мерил Стрийп получи почетна "Златна палма"

  • 15 Май 2024
  • 54
Актрисата Мерил Стрийп получи почетна "Златна палма" на откриващата церемония на кинофестивала в Кан. Наградата е в чест на нейното "неоспоримо място в историята на киното".

Продължават проверките за нелоялни практики на туроператорите

  • 15 Май 2024
  • 77
Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания Бяха извършени нови проверки от Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация, Национална агенция по приходите и Икономическа полиция.