Бактериите оцеляват и пътуват в Космоса

Колониите на бактерията Deinococcus могат да оцелеят в космическото пространство в продължение на години, гласи заключение на японски учени. Те са провели тригодишен експеримент на борда на Международната космическа станция (МКС), а резултатите от проучването са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology”. През 2018 г. учени от Токийския университет изследвали ниските слоеве на стратосферата и установили, че на 12 км над Земята, независимо от мощната слънчева радиация, съществуват бактерии от типа Deinococcus. ова ги накарало да се опитат да изяснят дали едни от най-устойчивите на радиация организми на Земята могат да оцелеят в открития Космос. За целта те поставили изсушени колонии от Deinococcus на външния панел на японския експериментален модул „Кибо” на МКС. Образците, които били с различна дебелина, били изложени на въздействието на космическата среда в продължение на 1, 2 или 3 години, за да се установи тяхната устойчивост. 6 неща в дома, които винаги забравяме да изчистим (ВИДЕО) Учените установили, че всички колонии с размер над 0,5 мм са оцелели частично в космическите условия. Но независимо, че бактериите на повърхността измирали, те създавали защитен слой за намиращите се под тях микроорганизми, като по този начин осигурявали оцеляването на цялата колония. Авторите на проучването установили, че гранула с дебелина над 0,5 мм може да живее на повърхността на космическия кораб между 15 и 45 години. А това време е достатъчно за пътешествие между планетите. Според учените, в открития Космос колонии с диаметър около 1 мм могат да оцелеят до 8 години. Подчертава се, че това е сериозен аргумент в подкрепа на хипотезата за панспермията, според която е възможно организмите да се разпространят от една планета на други през космическото пространство заедно с кометите и астероидите.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 234
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 220
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 232
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 234
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 203
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.