Многохиляден протест и засилено полицейско присъствие в Минск

Стотици хиляди се събраха на протест в Минск, отбелязвайки точно две седмици от спорните президентски избори в страната, предизвикали мащабно недоволство. Шествието, наречено „Поход за нова Беларус“, премина по централните улици на беларуската столица, приключи на площад „Независимост“, който се превърна в център на демонстрациите. Според оценки на опозицията в масовата акция са участвали между 100 и 300 хиляди души, което може да се окаже най-многолюдният протест до момента. Държавният телевизионен канал „Беларусь 1“ обаче съобщи, че демонстрантите са били едва 20 хиляди. Протестът се състоя в напрегната атмосфера, на фона на предупрежденията от страна на властите, че срещу гражданите може да бъде употребена сила. В центъра на града имаше засилено присъствие на полицаи и военни. Началникът на полицията заяви, че се готвят провокации и призова демонстрантите към благоразумие. Министърът на отбраната Виктор Хренин от своя страна заплаши, че всеки опит за размирици може да доведе до намеса на военните. Държавният глава Александър Лукашенко, когото опозицията обвини във фалшифициране на изборите, пристигна в президентския дворец с хеликоптер, облечен с бронежилетка, носейки автомат. Синът му Николай, който го придружаваше, също беше в бойно снаряжение. До употреба на сила обаче не се стигна. Към 20:45 ч. Лукашенко благодари на силите на реда и напусна двореца – отново с хеликоптер. Малко преди полунощ почти всички демонстранти вече бяха напуснали площад „Независимост“. Военните камиони също си тръгнаха от центъра на града и се отправиха към постоянните си локации. Същевременно в съседна Литва в подкрепа на протестите в Минск беше сформирана човешка верига от 35 хиляди души. Тя се простря на 34 километра – от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Сред хората, хванати за ръце се нареди и президентът Гитанас Науседа, който каза, че е горд, че народът е чул призива и се е отзовал на демонстрацията. Това е повторение на прочутата човешка верига от 23 август 1989г, когато през трите балтийски съветски републики за ръце се хващат 2 милиона души, искащи свобода и независимост.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 822
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 705
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 706
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 986
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 958
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.