ЕП: Жените трябва да имат пълен контрол върху сексуалното и репродуктивното си здраве и права

В резолюция, приета в четвъртък с 336 гласа „за“, 163 „против“ и 39 „въздържал се“, евродепутатите искат да затвърдят правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС — искане, което са отправяли няколко пъти. Евродепутатите осъждат отстъплението по отношение на правата на жените и всички опити за ограничаване или премахване на съществуващите защити за сексуалното и репродуктивното здраве и права (СРЗП) и равенството между половете в световен мащаб, включително в държавите членки на ЕС. Те искат член 3 от Хартата да бъде изменен, за да гласи, че „Всеки има право на телесна автономност, на свободен, информиран, пълен и всеобщ достъп до сексуално и репродуктивно здраве и права, както и до всички свързани здравни услуги без дискриминация, включително достъп до безопасен и законен аборт“. Текстът настоятелно приканва държавите членки да декриминализират напълно абортите в съответствие с насоките на СЗО от 2022 г. и дапремахнат и да се борят срещупречките пред аборта,като призовават Полша и Малта да отменят своите закони и други мерки относно забраните и ограниченията на абортите. Членовете на ЕПсе противопоставят на факта, че в някои държави членки абортите се отказватотпрактикуващи лекари, а в някои случаи и от цели медицински институции, въз основа на клауза за „съвестта“, често в ситуации, при които всяко забавяне застрашава живота или здравето на пациента. Образование и висококачествени грижи Методите и процедурите за аборт трябва да бъдат задължителна част от учебната програма за лекари и студенти по медицина, заявява Парламентът. Държавите членки следва да гарантират достъп до пълния набор от услуги в областта на СРЗП, включително всеобхватно и съобразено с възрастта образование в областта на сексуалността и взаимоотношенията. Следва да се предоставят достъпни, безопасни и безплатни контрацептивни методи и консумативи, както и консултации по семейно планиране, като се обръща специално внимание на достигането до уязвимите групи. Жените, живеещи в бедност са непропорционално засегнати от правни, финансови, социални и практически пречки и ограничения по отношение на абортите, казват евродепутатите, призовавайки държавите членки да премахнат тези пречки. Спиране на финансирането от ЕС на групи против правото на избор Евродепутатите са обезпокоени от значителното увеличаване на финансирането на групи, противопоставящи се на равенството между половете и против правото на избор по света, включително в ЕС. Те призовават Комисията да гарантира, че организациите, работещи срещу равенството между половете и правата на жените, включително репродуктивните права, не получават финансиране от ЕС. Държавите членки и местните органи на управление трябва да увеличат разходите си за програми и субсидии за услуги в областта на здравеопазването и семейното планиране.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 160
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 147
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 159
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 153
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 149
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.