« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Над 250 000 българи нямат нито един зъб в устата си

Българският зъболекарски съюз настоява за повече стоматологични дейности в пакета за възрастни. Статистиката показва, че 250 000 българи нямат нито един зъб в устата.  Всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци. Част от хората, предимно в по-малките населени места, повече от 20 години не са посещавали зъболекар.  Към причините за стряскащата статистика експертите вече добавят стресът, некачествените храни, както и липсата на устна хигиена. "Дори и на 18-годишна възраст ние виждаме пациенти с постоянни извадени зъби. Все по-млади хора идват със сериозни проблеми в денталното си здраве", заяви зъболекарят Ирена Божидарова, цитирана от Нова телевизия. Според нея, новите проблеми имат и нови обяснения. Докато преди 30 години, когато стоматоложката е правила първите стъпки в професията, зъбите се разваляли само заради лошата хигиена, то сега причините са повече. За повечето от тях дори не подозираме. "Стресът например може да доведе до едно по-силно стискане на зъбите и заболявания като броксизъм - това е изтриване на зъбния емайл, водене до по-голяма чувствителност, отчупване на зъбния емайл, промяна в захапката", поясни д-р Божидарова.  Основен враг на здравите зъби е храната, смята д-р Младен Камбов. Все повече от пациентите в кабинета му получават диагнози именно заради некачествени храни. "Колкото по-преработена е една храна, толкова по-зле за здравето на зъбите. Ако ядете вредна храна, сами усещате как тя се полепва", поясни стоматологът. Кариеси трупаме и заради сладките храни. Интересно е, че не количеството на сладкото, а колко време го ядем, определя рисковете.  "Няма значение дали ще изядете 2 шоколада, ако ги изядете бързо, но има проблем, ако изядете половин шоколад, но блокче по блокче през 15 минути. Реално, ако се храните с прости въглехидрати бавно - това е най-лошото нещо, което можете да направите със зъбите си", каза още д-р Камбов. 96 % от българите имат поне по един кариес. Проблемите по зъбите бързо преминават и към венците. Над 70 % от тийнейджърите страдат от болни венци, а при по-големите - с диагноза "възпалени венци" са близо 80 %. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За по - малко от 48 часа полицията в Перник успя да намери изчезнала чанта с пари

  • 17 Май 2024
  • 397
В нея е имало 15 000 лв; Сюжетът се развива като на кино

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

  • 17 Май 2024
  • 371
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми.

ПРОВЕДЕНИ СА РАЗПИТИ И СА НАЗНАЧЕНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО С УЧАСТИЕ НА АВТОМОБИЛ НА НСО, РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПОД НАДЗОРА НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН

  • 17 Май 2024
  • 362
Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Трима членове на БАН с Почетния знак на президента

  • 17 Май 2024
  • 364
С Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева и чл.-кор. д.н. Иван Гранитски. Тържествената церемония по награждаването на дейци на образованието, науката, културата и изкуството се проведе на 16 май в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ИЗБИРАХА МЕЖДУ „ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА“ И ЕСЕ ЗА МЪЛЧАНИЕТО

  • 17 Май 2024
  • 369
Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Това се падна на зрелостниците на 41. въпрос на матурата по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.