КНСБ договори 180 млн. лв. за ръст на заплатите на 53 хил. служители в държавната администрация

Това предвижда одобреното днес от Министерския съвет Постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация. С него се разпределят общо 268 млн. лв., залегнали в бюджета за тази година за премахване на разликите в заплащането в публичната сфера. За увеличение на възнагражденията на служителите в административните структури са предвидени 180 млн. лв. от тях. През последните 3 месеца КНСБ участва активно в преговорите за изготвяне на методика и начина на разпределение на тези средства. Заради опасения, че няма да бъдат отпуснати и договорените размери няма да се запазят днес, 3 април, по време на заседанието на кабинета, бе организиран протестен митинг от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ и Синдиката на административните служители „Подкрепа“. До този момент имахме много хубав диалог. Предвижда се 53 хил. души да имат ръст на заплатите между 200 и 300 лева. Това – на база методика, на база диспропорции, на база атестации и аргументи, каза по време на протеста главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов. Той обясни, че е направен подробен анализ от над 60-70 страници. Необходима е хоризонтална политика по доходите. С бюджета дадоха 260 милиона и оставиха всички да се бият за тези пари. Сега ние трябва да определим кой заслужава и кой не, а това не е наша работа. Нашата работа е да искаме от тях те да осигурят достатъчно средства, за да има хоризонтална политика по доходите, съответсваща на тенденциите в частния сектор. Като нараства заплатата между 12%-13%, властта трябва да гарантира такъв ръст и в публичния сектор, тъй като трудът, който се осъществява там, не е по-малко ценен, каза Костов. Председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов обясни, че притесненията са се появили, след като в понеделник средствата не бяха гласувани от Министерския съвет. Като процент увеличенията варират между 12 и 18% и са между 200 и 300 лева. Хората с най-ниски доходи получават най-висок процент – около 900 от служителите са с минимално възнаграждение и при тях ръстът е с 21 процента. 25,7 млн. от средствата са за вдигане на заплатите на служителите в НАП; 7,1 млн. – за Агенцията за безопасност на храните; 3 млн. лв. за работещите в ИА “Борба с градушките”; 1,1 млн. за ДА “Архиви”; 5 млн. за АПИ; 14,1 млн. за Агенция социално подпомагане; 6,4 млн. – за Агенцията по заетостта; 1,8 млн. за ГИТ; 11,1 млн. за НОИ; 6,2 млн. за Регионалните здравни инспекции; 718 хил. за ИА “Рибарство и аквакултури”, 4,9 млн. за ДФ “Земеделие”; 145 хил. за ИА “Железопътна администрация”; 379 хил. за Изпълнителната агенция по горите; 122 хил. за ГД “Изпълнение на наказанията”; 2,5 млн. за областна администрация. www.knsb-bg.org

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 497
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 553
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 503
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 544
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 407
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.