Експерти обсъдиха реинтеграцията на лишените от свобода

Информационната кампания със заинтересованите страни се реализира в изпълнение на проект “Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ по Програма „Правосъдие“, на Норвежки финансов механизъм 2014 -2021. На поканата на ГДИН се отзоваха представители на Агенция по заетостта, Държавна агенция за закрила на детето, Комисията за защита от дискриминация, Българска стопанска камара, Сдружение „Институт по социални дейности и практики“, Център за изследване на демокрацията, Център за хуманни политики, експерти по възстановително правосъдие и ръководители на работодателски организации, които наемат на работа лишени от свобода лица. Новият пенитенциарен комплекс в Самораново и по-специално центърът за услуги за социално включване, който е изграден в него, бяха презентирани на участниците в срещата. В дейността на центъра ще имат възможност да се включат заинтересовани страни и гражданското общество - социални и здравни служби, трудови организации и НПО. Целта е да се мотивират лишените от свобода да участват в дейности, насочени към тяхната интеграция в обществото, образование и заетост. В центъра ще се предоставя възможност и за целенасочена работа със семействата на осъдените лица, в търсене на тяхната подкрепа. Във фокуса на срещата бяха поставени още предимствата на новите програми за реинтеграция и подобряване на социалните компетентности, които са насочени към уязвимите групи, включително млади правонарушители и роми. Ръководителите на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" и на затворническо общежитие „Казичене“ към затвора в София се включиха в дискусията, като бе споделен опит по отношение на работещите лишени от свобода. Пълна подкрепа и готовност за съдействие за бъдещи съвместни инициативи с ГДИН по отношение на рехабилитацията и реинтеграцията на лишените от свобода, заявиха в края на срещата представителите на заинтересованите страни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Кметът на Карлово и граждани блокират Подбалканския път в сряда

  • 27 Май 2024
  • 40
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път /Републикански път I-6/ и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29.05.2024 г.

Китайското посолство дарява 100 божура на Община Пловдив

  • 27 Май 2024
  • 35
Посолството на Китайската народна република ще дари 100 броя дървовиден божур на Пловдив.

Във Варна откриха Световната купа по спортна гимнастика

  • 27 Май 2024
  • 36
Четирима български състезатели се класираха за финалите на престижното състезание

ДЕЦАТА НА БУРГАС ЩЕ ПРАЗНУВАТ 1 ЮНИ ЦЕЛИ ТРИ ДНИ СЪС FUN&SUN УИКЕНД

  • 27 Май 2024
  • 42
Фолклорни дефилета, народни танци, куклен театър, спортни инициативи, арт работилнички за рисуване и хартиени самолети, шоу програма със сапунени балони и "Детски карнавал" са част от инициативите посветени на най-чакания детски празник, 1 юни.

ОБЩИНА БУРГАС, ОБЛАСТНА УПРАВА, ВИК И РИОСВ С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ ЗА КЛЮЧОВИ РЕМОНТИ

  • 27 Май 2024
  • 66
Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ синхронизираха действията си за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места.