Забърдо призовава за МИР с уникален монумент от 300 военни каски

Тогава в Забърдо ще се проведе Фестивал на мира. Ще бъдат пуснати 79 бели гълъба – колкото години са минали от победата над Третия райх и нацистка Германия. На церемонията се очаква да присъства лично футболната звезда Христо Стоичков, който е посланик на Пробега на мира за Европа. „Мир ни трябва на нас. На света трябва мир. На България трябва мир, на политиците трябва мир, на общините трябва мир. По пътищата на България трябва мир. Това е думичката – мир, мир, мир, иначе няма да се оправим ние като нация и като държава”, заяви кметът на родопското село Забърдо Валентин Черпоков. Табелата с призив за мир е дело на известния родопски скулптор Антон Урдажиев, а мястото на входа на Забърдо е наречено кът на мира. Войнишките каски са събирани от Черпоков близо две години. Той обикалял по военните поделения в страната и малко по малко успял да събере нужната бройка за големия надпис. Ние правим това нещо, не само за Забърдо, не само за нашата област, ние го правим за България. Искаме да допринесем за мира в целия свят, подчерта забърдовският кмет. Валентин Черпоков е единственият българин, който е номиниран за Нобелова награда за мир. www.smolyaninfo.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 83
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 100
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 107
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 119
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: