УЧЕНИЦИ С УЧАСТИЕ В СИМУЛАТИВЕН ПРОЦЕС ПО ОБВИНЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ, ОРГАНИЗИРАН ОТ РАЙОННИТЕ ПРОКУРАТУРА И СЪД В ГР. КЮСТЕНДИЛ

Събитието се проведе в рамките на Деня на отворените врати в Районните съд и прокуратура в гр. Кюстендил. Децата влязоха в ролите на съдия и съдебни заседатели, прокурор, подсъдим и адвокат, полицейски служители, свидетели и вещи лица. Предметът на делото, което се разглеждаше в съдебното заседание, е управление на МПС от непълнолетно лице след употреба на наркотични вещества – марихуана и екстази. Подсъдимият е шофирал автомобила на родителите си без свидетелство за управление, като предизвикал инцидент с пострадало куче, разхождано от собственичката си. Пред съда той пледира невинен, като заяви, че е изпушил една цигара марихуана в Нидерландия, където същата е разрешена. Що се отнася до кучето, той допълни, че „то само се е нахвърлило върху автомобила“. Заместник-административният ръководител на Районен съд-Кюстендил съдия Светослав Петров напътства съдебния състав, а районният прокурор Албена Разсолкова и нейните заместници Радостина Стоянова и Крум Крумов бяха ментори на прокурора, адвоката и свидетелите в симулативния процес по делото. След приключването на съдебното следствие съдът прочете присъдата си, като призна подсъдимия за виновен в престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК и му наложи наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от правото да управлява МПС за срок от 8 месеца. Гост на симулативния процес бе митническият служител Ива Тодорова, началник сектор „Борба с наркотрафика“. Тя коментира пред учениците опасностите, които крие употребата на т.нар. райски газ и даде пример със страни, където вследствие на това всяко трето дете развива невропатия. Вниманието на децата беше заострено и върху рисковете от употребата на марихуана, която все по - често се примесва със синтетични наркотици.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 82
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 99
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 106
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 118
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: