Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

Античен град Хераклея Синтика е отворен за посетители всеки ден от 8:00 до 20:00 часа. Повече от 100 години учените спорят къде се намира градът. Мраморна плоча с надпис на латински език, намерена през 2002 година, дава основание на учените да предположат, че градът е именно Хераклея Синтика. Става дума за писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 307-308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права. Градът, основан през ІV в. пр. Хр. в племенната територия на траките-синти, носи името на митичния герой Херакъл (Херкулес), който се смята за родоначалник на династията на древните македонски царе. В древността Хераклея Синтика е основният град в североизточните предели на древното македонско царство. Оттук Александър Велики потегля на поход срещу съседни тракийски племена преди да завоюва огромната Персийска империя. В средата на ІІ в. пр. Хр. Хераклея Синтика е покорена от римляните. Градът е покровителстван от самия Октавиан Август – основателят на Римската империя. Първите разкопки са правени от проф. Атанас Милчев през 1959 г., но системни такива започват през 2007 г. под ръководството на доц. Людмил Вагалински и Исторически музей Петрич. При проведените археологически проучвания се установява, че градът е бил модерен и е имал интензивен социално-икономически и религиозно-културен живот. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. Сградите са представлявали изящни постройки, а представителните сгради на античния град са били изградени, следвайки градоустройствен план съгласно принципите на Хиподамовата система. В Хераклея Синтика всичко, което ще видите е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и консервират. Разкопките на Хераклея Синтика продължават, а най-интересното тепърва предстои… Хераклея Синтика е част от движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 612
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 619
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 629
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 596
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.