В Бургас бе открит нов парк на мястото на бившия Кожен диспансер

Той бе тържествено открит в присъствието на заместник-кметовете Весна Балтина и инж. Чанка Коралска както и на експерти от Община Бургас и Община Сливен. За обновяването на междублоковото пространство са използвани изцяло рециклируеми материали, без пластмаса и бетон. Настилката е изработена от гранитни павета. Детската площадка е оборудвана с интересни съоръжения от масивно дърво, а озеленяването включва дървета, подходящи за градска среда и две зелени стени. Новите зеленина и перголи играят съществена роля в подобряването на атмосферата и качеството на въздуха през горещите летни дни. Инсталирани са нови енергоспестяващи осветителни тела, предоставящи необходимия комфорт през нощта. Паркът е снабден с фотоволтаична система, която захранва две зарядни станции за електромобили с чиста енергия. В обновената зона са обособени осем паркоместа за автомобили, от които пет са предназначени за лица с увреждания, а останалите три за електромобили. В обновеното пространство гражданите и гостите на Бургас ще се радват на приятни места за отмора и осъществяване на социални контакти. Пейките разполагат с възможност за зареждане на мобилни телефони и устройства. Осигурен е безплатен Wi Fi. Атрактивен фонтан също допринася за приятната обстановка. Той ще служи за охлаждане на околната среда и насърчаване на биоразнообразието. На тържественото откриване на парка бяха отправени специални поздрави от талантливите деца от Детска градина "Звездица", които представиха музикални изпълнения и проведоха урок по йога на открито. Паркът е реализиран по проект BGENVIRONMENT-4.001-0001-C02, "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България", финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021 година с водещ партньор Националния доверителен еко фонд.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 268
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 237
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 242
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 434
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 441
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.