« февруари 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Тримата Йордановци от Бургас ще кандидатстват за рекордите на Гинес

Инициативата събира съмишлениците навръх 6 януари, Богоявление. И макар през годините и други творци с еднакви имена да са следвали този интересен пример, бургазлиите остават единствените в България с 25 последователни изложби за четвърт век. Това дава повод да се проследят и критериите за вписване в Книгата с рекордите на Гинес. За знаковото събитие Община Бургас традиционно издава каталог, но тази година е по-специална и тя ще зарадва ценителите с луксозен комплект „Тримата Йордановци”. Той съдържа 15 картички с по 5 селектирани картини на всеки автор. Изложбата, събрала на едно място платната на Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, ще бъде официално открита в залата на Дружеството на бургаските художници от 13.30 часа в събота. Тя се превръща в запазена марка, духовна ценност и пътеводна светлина на изложбите през цялата година. Тематиката на картините е предимно морска, без религиозни и мистични сюжети, но различните стилове си взаимодействат и допълват до пълно сливане, което се усеща като сакрална взаимовръзка. 25 години са и малко. И много. „Получава се магия. Най-вероятно е заради имената. С всяка изложба искаме да се представим все по-добре. Това сме ние – искрени, щастливи, без излишни претенции. Сега съм застанал пред статива и рисувам едно дърво, което се отразява… ще го видите” , споделя Йордан Маринов „Всичко тръгна на майтап, а се превърна в нещо много специално. През това време никога не сме си ограничавали търсенията, да се подчиняваме на дадена тема. Всеки е свободен да бъде себе си, да покаже душа и сърце.”, каза Йордан Петров. Той ще представи над 20 работи, вдъхновени от морето и брега, от българското. В творбите българският фолклор е преплетен по магичен начин. Публиката ще види триптих „Роден бряг”, красиви релефни риби и живописни игри. „Когато ти предстои нещо предварително заложено във времето, всичките ти сетива мислят в тази посока – да дадеш най-доброто. Аз цяла година се готвя за този празник. Продължавам цикъла „Камък и вода”, но с нови разработки върху българската традиция с повече цвят, огън и слънце, повлияни от универсалните древни символи. И сега съм в ателието.”, разказва Йордан Ангелов. Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов ще посрещнат своите гости с чаша вино за здраве и успех, а вие заповядайте да споделите празника в Дружеството на бургаските художници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас пълни солиден календар със спортни събития, които удължават туристическия сезон

  • 23 Фев 2024
  • 154
Спортният календар на Бургас за 2024 г. се запълва с големи събития, които ще доведат много гости на града. Сред тях има световни и европейски първенства. Община Бургас съдейства и се старае да насочи някои от турнирите към новата държавна зала „Арена“, за да повиши нейната заетост.

Къде тази събота ще измерват кръвна захар, телесни мазнини и калории

  • 23 Фев 2024
  • 139
Община Бургас ще проведе утре, събота, поредна профилактична здравно-информационна кампания с цел консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мол „Галерия“ от 14.00 до 17.00 часа.

Кметът поздрави успешни бургаски спортисти, предстои ремонт на залите „Младост“ и „Нефтохимик“

  • 22 Фев 2024
  • 362
Кметът Димитър Николов се срещна с изявени бургаски спортисти, за да ги поздрави за постигнати от тях сериозни успехи. В кабинета му гостуваха София Христова и Християна Юлиева. Те тренират в клуб „Нефтохимик“ и са ученички в спортното училище на Бургас.

Белодробната болница в Бургас обявява конкурс за лекари и медицински сестри

  • 22 Фев 2024
  • 357
Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас ЕООД обявява конкурс за няколко работни позиции:

В Бургас се провежда обучение на 80 учители за промените в климата чрез иновативна методика

  • 22 Фев 2024
  • 352
Общо 80 учители от Бургас участват в иновативно обучение по международна програма, което ще ги подготви да водят самостоятелно работилници за промените в климата сред учениците си. Обучението се провежда в Конгресния център с подкрепата на Община Бургас.