ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

На общественото обсъждане в Бургас, организирано от Областния информационен център, присъстваха университетски преподаватели, заместник кметове, представители на бизнеса, родители и медии. Концепцията на Бургас за интегрирана здравна грижа на деца има категоричната подкрепа на 18 общини, които с решения на своите Общински съвети изразиха желанието си за реализацията на проекта. Партньори в него, освен общините, са още университети, неправителствени организации, училища, публични институции, както и Министерството на здравеопазването. Общественото обсъждане беше открито от заместник кметът по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ Весна Балтина. „Това е концепция, която последва мечтите за качествено детско здравеопазване. Тя е резултат от четиригодишен труд на много хора“, заяви Мария Куманова – ръководител на проекта. В него участват 18 общини, 9 болници, неправителствени организации, университети. Партньор е и министерството на здравеопазването, с което има сключено споразумение. Концепцията обхваща три основни направления – профилактика и извънболнична среда, грижа в болнична среда и инвестиции в човешки ресурси. Тя предвижда създаване на центрове за профилактика в Стара Загора и Бургас, както и въвеждане на общ календар за профилактика на деца в целия Югоизточен регион, който да обхване всички деца и в големите, и в малките населени места. Предвидени са цялостни ремонти на здравните кабинети в общините партньори – Карнобат, Поморие, Руен, Созопол, и на медицинските центрове в Царево, Созопол и Приморско, както и създаване на мобилен здравен пункт в Малко Търново. Ще бъдат създадени два денонощни координационни центрове в Стара Загора и Бургас, които ще бъдат в помощ на родителите. Те ще са в обща платформа за обмен на здравна информация. Проектът предвижда още ремонт на детските отделения в Стара Загора и Сливен, закупуване на оборудване и линейки в общините партньори по проекта, стимули за подкрепа на медицинските специалисти, както и подкрепа на дуалното обучение в СУ „Иван Вазов“ – Бургас. Ще бъде създаден академичен и симулационен център към Тракийския университет в Стара Загора, както и Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика и персонализирано лечение на деца с онкологични заболявания и редки болести чрез генетични изследвания. Предвидено е той да бъде разкрит към строящата се в момента Многопрофилната детска болница „Света Анастасия“ Бургас. Концепцията включва 24 проекта в 18 общини, като водещ партньор е Община Бургас. Ръководителят на проекта Мария Куманова запозна присъствалите на общественото обсъждане с напредъка на строителството на детската болница в Бургас, която ще обслужва малките пациенти от целия Югоизточен регион. Тя отговори на въпроси, свързани с разработването на програми за привличане и обучение на кадри за бъдещото здравно заведение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 54
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 61
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 79
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 69
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.

Позиция: България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна

  • 27 Май 2024
  • 78
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.