НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва интересни изложби, конкурси за ученици, студенти и учители, научно-популярни презентации на изявени личности (сред потвърдените гости за 2024 г. са Георги Бърдаров, Симеон Идакиев и др.), интерактивни и практически състезания, географски куиз за студенти, тематични щандове, географски изненади и др. Участници във фестивала ще бъдат ученици, учители, студенти, учени и любители на географията. Преди старта на географския фестивал на 26 април в Библиотеката ще се проведат няколко събития, посветени на географията. Посетителите ще могат да посетят кино вечер с документални филми на журналиста и пътешественик Живко Константинов за Антарктида от 18.30 часа, а от 19.00 часа ще има откриване на изложба и представяне на книга за Света гора – Атон. В първия ден на Българския географски фестивал - 27 април, от 13.30 до 15.00 часа ще се проведат три тематични географски презентации на учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Ако някой каже, че е невъзможно“ на доц. д-р Георги Бърдаров, „Картография, базирана на данни“ на доц. д-р Евгения Сарафова и на „Новата география“ на доц. д-р Димитър Желев. И трите презентации ще бъдат в зала „Черноморие“ в Международния конгресен център. От 15.40 часа ще започне отборното състезание „Географиада“ в Търговска гимназия, а в 17.30 часа в Конгресния център ще се проведе Студентски фестивален куиз. В неделя – 28 април, от 11.00 часа в Конгресния център ще се състоят географски презентации на учени и пътешественици като Свилен Русанов, Кристиан Кирилов и Любомир Попйорданов. От 12.30 часа е финалът на отборното ученическо състезание „Географиада“, а от 13.30 часа ще започне награждаването и закриване на фестивала. Събитието се организира от Географ БГ, СУ „Св. Климент Охридски“ (Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас), Община Бургас и Българско географско дружество. Фестивалът през 2024 г. е посветен на 100-годишнината от създаването на специалност „География“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 20
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 48
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 72
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 62
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.

Позиция: България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна

  • 27 Май 2024
  • 76
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.