Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

„Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от епидемиологичните проучвания ще уточнят кой лекар е преглеждал децата, кой трябва да пусне бързо известие“, каза д-р Мирослава Киселкова - началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ. За да влязат официално в статистиката на новорегистрираните случаи трябва да се получи бързо известие от лабораторията за потвърден резултат и от специалист, който е диагностицирал заболяването. Очаква се това да стане утре. Пет от другите общо шест случая в Бургас отново са на деца. „Имаме регистрирано дете, което е под една годишна възраст, но е с трите дози имунизация срещу коклюш за възрастта. В същото време имаме и два случая на 9-годишни деца, едното от които – момиче от Бургас няма нито една имунизация срещу заболяването“, посочи д-р Киселкова. Сред заразените са ученици на 13 и 17 години, както и възрастен мъж на 62 години, чиито имунизационен статус е неясен. Между случаите няма връзка, смята се, че заразяването е станало чрез безсимптомни заразоносители. Контактните лица се наблюдават 14 дни, уточни д-р Киселкова. През това време се проверяват направените им ваксини и ако има пропуски – дозите се наваксат. Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца. След това 5-валентна ваксина се слага на децата на 2-годишна възраст, 4-валентна на 6 години и последната имунизация с 3-валентна ваксина се прави на 12 години. Здравните власти апелират за редовни имунизации на децата, за да не се разпространяват случаите. /БНР/ снимка: medpedia.framar.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 0
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 38
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 68
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 58
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.

Позиция: България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна

  • 27 Май 2024
  • 72
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.