« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Деца учат традиционни обичаи под формата на ролеви игри

Образователни помагала „Обреден календар за моми и ергени" ще помагат на децата от първи до четвърти клас да се запознаят с някой от най-обичаните български обичаи под формата на ролеви игри. Те са разработени в партньорство от Регионален исторически музей - Бургас и СУ "Епископ Константин Преславски" - гр. Бургас по проект, финансиран от Министерството на културата по програма ,,Музеят като образователна среда". В резултат на съвместната работа между етнографи и педагози са създадени две печатни издания с електронна версия за учителя и за ученика, в които е представена информация за три народни обичая - Кукеровден, лазаруване и коледуване. Целта е да се подпомогне дейността на педагозите в начален етап на обучение при запознаване на децата с българския празничен календар. Той е под формата на програма, включваща специално разработени ролеви игри, адаптирана информация с речник на непознатите думи и картинки за оцветяване. Възприемайки по интерактивен начин децата ще са въвлечени в пресъздаването на традиционната култура с акцент върху Бургаския край. За всяко училище в община Бургас с начален курс на обучение е предвиден екземпляр от помагалата, който те могат получат от РУО-Бургас. Част от книжките ще бъдат изпратени и до 30 български училища в чужбина. Всички желаещите да използват помагалата в учебната си програма могат да направят това като ги изтеглят от уебсайта на Бургаския музей или заявят оригиналния файл за отпечатване: http://www.burgasmuseums.bg/index.php?page=encyc&enc=trcalender

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започва 10-тото издание на любимия на пловдивчани и туристи фестивал „Дефиле Вино и гурме“

  • 08 Май 2024
  • 2
„Дефиле Вино и гурме“ очаква вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала.

ПЛЕНЕР ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО СЪБИРА УЧЕНИЦИ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ЕВРОПА

  • 08 Май 2024
  • 39
И тази година талантливи ученици от училища на Община Бургас ще участват в пленер, посветен на Деня на Европа - 9 май. Той се организира от Областния информационен център, Европейския информационен център "Европа директно", Община Бургас и Центъра за подкрепа на личностното развитие.

МАЛКАТА НАТИ ИМА НУЖДА ОТ СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ, ЗА ДА ЖИВЕЕ

  • 08 Май 2024
  • 51
Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си.

БУРГАС ЩЕ Е ДОМАКИН НА КИНОЛОЖКА ИЗЛОЖБА НА НЕМСКИ ОВЧАРКИ

  • 08 Май 2024
  • 52
Бургас ще е домакин на специализирана киноложка изложба, посветена на породата германско овчарско куче. Тя ще бъде с международно участие. Можете да видите породистите екземпляри на стадиона в кв. „Долно Езерово“. Датата е 11 май. Началото ще бъде поставено в 10 часа. В прикачения файл ще видите цялата програма за деня.

"МЕСЕЦ НА ТАЛАНТА" С ПАЛИТРА ОТ СЪБИТИЯ ПРЕДСТАВЯ ДАРОВИТИ ДЕЦА И МЛАДЕЖИ В БУРГАС

  • 08 Май 2024
  • 128
Центърът за млади таланти в Бургас подарява на града изключително богата и пъстра програма от дейности и събития по повод своята тринадесета годишнина.