Идеалното великденско агне според румънските овцевъди

По този въпрос е направена калкулация от Изследователската станция Попъуци, Румъния, информира Agrointel. Учените от станцията са калкулирали разходите и доходите, които един овцевъд може да има от продажби. Увеличените разходи за отглеждане на добитък означават, че фермерите могат само да се надяват да направят печалба от капитализиране на агнета, които надвишават определено тегло, казва Йоника Некифор, президент на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите Moldoovis. В този период забелязвам, че има много варианти на цените. За да не оставяме място за всякакви спекулации, направихме цена, като калкулирахме абсолютно всички разходи, които се правят, докато дойде едно агне например на възраст три месеца и има оптимално живо тегло 30 кг. Обикновено цената на живо тегло през този период не трябва да надвишава 22 леи без ДДС (8.67 лева). Така килограм живо агне трябва да излезе някъде към 24 леи (9.46 лева), уточнява Некифор. За да се продават изгодно агнетата, те трябва да са с минимално тегло 30 килограма. Винаги съм казвал, че трябва да продаваме агнетата с определено тегло, за да имаме определена печалба. Тук говорим за средно тегло от 30 килограма живо, което би донесло и 10% печалба на фермера, казва още животновъдът. Президентът на Moldoovis подчерта, че зад продажбата на едно агне стоят сериозни разходи по издръжка на животните и служителите. Според него висока цена на агнешкото месо не е препоръчителна, тъй като ще се отрази на процента продажби. За Великден на пазара ще има агнета за всеки вкус и бюджет, уверява също така Некифор. www.agri.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 82
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 99
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 106
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 118
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: