От 15 септември: повече часове по математика и география в училище, по-малко по чужди езици

  • 03 Юли 2020
Класическата гимназия, професионалните, спортните училища и тези по изкуствата ще могат сами да преразпределят част от часовете. Ново разпределение на часовете между учебните предмети ще влезе в сила от 15 септември 2020 г. за учениците, които наесен ще са в първи и в осми клас. От 2021/2022 г. по новия учебен план ще учат и учениците, които тогава ще са петокласници, предвижда изменение на Наредба 4 за учебния план. Проектът за него бе анонсиран преди дни от министъра на образованието Красимир Вълчев и е публикуван за обществено обсъждане преди гласуването му в Министерския съвет. Броят на часовете по математика от първи до четвърти клас остава без промяна и се увеличава в пети и шести клас с 0,5 часа седмично. Така общият брой на задължителните часове се увеличава от 136 на 153 за всеки от класовете. В седми клас той остава без промяна - 144 часа за годината.Увеличаването на часовете не означава увеличаване на учебното съдържание, осигуряване на повече часове за упражнения - подчертава образователният министър Красимир Вълчев. Един от мотивите за промяната са и ниските резултати по математика от националното външно оценяване по математика години наред. Средният резултат на седмокласниците тази година е приблизително равен на 1/3 от максималния брой точки на теста. Другият предмет, който се оказва предизвикателство, е географията и тук също се предвижда увеличение на часовете. То ще е в шести клас и отново ще е с 0,5 часа на седмица. Така за година задължителните часове ще са 68 при сегашни 51.В първи и втори клас се връща старото име на предмета, който бе прекръстен на околен свят. От тази есен първокласниците отново ще учат родинознание. Да се надгради компютърното моделиране, изучавано в III и в IV клас, като се свърже с обучението по информационни технологии в нов предмет - компютърни технологии и креативност, който да се изучава с 1,5 часа на седмица - е друга промяна чрез проекта за изменение на наредбата. В трети и четвърти клас учениците ще учат компютърно моделиране в общо 66 часа за двете години, както е и сега, а от пети до седми клас предметът ще се казва дигитални технологии и креативност (сега е информационни технологии) и часовете по него ще се увеличат и в трите прогимназиални години. В пети и шести клас те ще са общо съответно 51 при сегашни 34, а в седми - 54 при 36 сега. Задължителните часове по чужди езици обаче се намаляват в пети и шести клас. Годишният им брой ще е по 102 при сегашни 119. В останалите класове няма промяна. Новите учебни планове започват да се прилагат от учебната 2020-2021 г. за учениците, които тогава постъпват в I и в VIII клас и от учебната 2021-2022 г. – за учениците, които постъпват в V клас - пише в преходните и заключителни разпоредби. Останалите ученици ще учат по старите учебни планове, по които са започнали обучението си.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗЕЛЕНАТА ЗОНА СТАВА ОТНОВО ПЛАТЕНА НА 7 МАЙ

  • 30 Апр 2024
  • 39
Община Бургас съобщава, че зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни.

Стартира 14-тото издание на Детска лятна академия за превенция и спорт в община Вeлико Търново

  • 30 Апр 2024
  • 28
Гост на церемонията, която се проведе на специализираните площадки за пожарна и пътна безопасност в с. Балван, беше Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи.

Съвместни българо-румънски екипи ще регулират трафика по Великденски празници в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра

  • 30 Апр 2024
  • 28
Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи.

Новият затвор без решетки в Самораново бе представен публично

  • 30 Апр 2024
  • 25
Новият комплекс в с. Самораново, който включва пилотен затвор без решетки по норвежки образец, преходни отделения, център за обучение на затворническите служители и др. бе представен публично днес, 16 месеца след първата копка на строежа.

На 1 май 2024 г. влиза в сила Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия

  • 30 Апр 2024
  • 49
Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия влиза в сила на 1 май 2024 г.