Няма да има кабинет, идват предсрочни избори

Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и отиваме на предсрочни избори, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Днес се проведе поредният кръг преговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и се очакваше да се стигне до разбирателство, след като вчера от партията на Бойко Борисов дори обявиха, че са готови да дадат министри, само премиерът да е от Реформаторите. Обявени бяха дори три възможни имена. "Има определени различия, по които не можем да стигнем до консенсус, и се съобразяваме с обществените нагласи за предсрочни избори", обясни обаче Цветанов на брифинг в парламента. В него участваха и Найден Зеленогорски от РБ и лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Зеленогорски заяви, че след като "здраво са поработили" в последните дни, е станало очевидно, че не могат да постигнат ефективно целите си - съдебната реформа и приемане на антикорупционния закон, така, както беше внесен от неговата партия - ДБГ. Именно срещу този закон обаче твърдо стоят от ПФ. Все пак Зеленогорски изрази надежда, че в следващия парламент ще имат достатъчно допирни точки и с тях, и с ГЕРБ. Симеонов пък коментира: "Бяха положени максимални усилия, налице беше добронамереност, колегиалност, но, за съжаление, не можем да се похвалим с положителен резултат. Знаете какви бяха нашите приоритети - повишаване на пенсиите, мигрантският поток, борбата с престъпността, реформи в енергетиката. Уверени сме обаче, че те ще бъдат реализирани в следващото НС. Поне едно доказахме - че не сме страхливци, които са срещу нагласите на своя народ, а, за съжаление, нагласите вече са за предсрочни избори". След тези кратки изявления Цветан Цветанов обяви, че са се разбрали да не отговорят на въпроси и брифингът приключи, въпреки настояването на журналистите да получат отговори. Утре от РБ трябва да върнат на президента мандата за съставяне на кабинет. При това положение Росен Плевнелиев трябва да състави служебен кабинет. Той обаче няма срок за това и е възможно той да избере да не го прави или да протака и така направо новоизбраният държавен глава Румен Радев да състави свой, след като встъпи в длъжност на 20 януари. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Има и сериозно печеливши от глобалното затопляне

  • 25 Юни 2019
  • 33
Изследователи от университета Джеймс Кук в Австралия каза, че глобалното затопляне ще бъде от полза поне за един клас животни - мекотелите. Група учени, водена от Блейк Спайд, открили, че главоногите могат да понасят високи нива на въглероден диоксид в океаните.

Климатичните войни започнаха - загинали и ранени в сблъсъци за вода

  • 25 Юни 2019
  • 31
Полицията охранява водните цистерни и водоизточниците в щата Мадхя Прадеш в централна Индия, съобщава Times of India, цитиран от Дойче Веле. В събота имаше сблъсъци заради водата в щата, но и в други части на страната.

Коригират учебниците по история в раздела за комунизма

  • 25 Юни 2019
  • 35
Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас.

Всеки втори българин е готов да вземе кредит за море

  • 25 Юни 2019
  • 37
Ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел за море, се наблюдава през последните два месеца. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Линейка на общината обслужва критичните случаи в цяло Камено

  • 25 Юни 2019
  • 37
Екипи от специалисти от МБАЛ Д-р Маджуров – Бургас ще се отзовават при нужда всяка вечер от 19.00 до 7.00 часа, както и през почивните дни – събота, неделя и официалните празници.