Радев: Служебният кабинет да не допуска опорочени избори

Радев: Служебният кабинет да не допуска опорочени избори България Радев стисна ръката на служебния премиер Огнян Герджиков, който благодари за доверието | Сн.: БТА
Служебното правителство трябва да предприеме всички мерки за недопускане на манипулации и опорочаване на изборния процес, заяви президентът Румен Радев. Той каза това по време на официалната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно. „Служебното правителство ще работи в сложна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази ситуация е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото. Кабинетът има ясно очертани приоритети – осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателство на ЕС", каза още той, цитиран от "Фокус" и БТА. Според Радев от изключително важно значение е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната и редът и сигурността на българските граждани. По думите му това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация. „Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази задача. Основна мисия на служебното правителство е организирането, провеждането и подготовката на честни избори“, каза още Румен Радев. Той призовава служебните министри да запазят надпартийност и да отстояват институционалния суверенитет. "Служебното правителство ще бъде пълноценно само след задълбочен анализ на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Служебното правителство ще прояви нулева толерантност към корупцията. Ще следя лично за спазването на закона. Пожелавам на служебния кабинет успех, кураж и мъдрост в управлението на държавата!", каза още държавният глава, цитиран в канала на президентската институция в Туитър. Служебният премиер Огнян Герджиков благодари на Радев за доверието и поиска малко време, за да се запознае с наследеното. След церемонията досегашният министър-председател Бойко Борисов и Герджиков започнаха разговор на четири очи. По-късно днес във всяко министерство ще се проведе церемония по предаване на властта. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Климатичните войни започнаха - загинали и ранени в сблъсъци за вода

  • 25 Юни 2019
  • 17
Полицията охранява водните цистерни и водоизточниците в щата Мадхя Прадеш в централна Индия, съобщава Times of India, цитиран от Дойче Веле. В събота имаше сблъсъци заради водата в щата, но и в други части на страната.

Коригират учебниците по история в раздела за комунизма

  • 25 Юни 2019
  • 26
Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас.

Всеки втори българин е готов да вземе кредит за море

  • 25 Юни 2019
  • 26
Ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел за море, се наблюдава през последните два месеца. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Линейка на общината обслужва критичните случаи в цяло Камено

  • 25 Юни 2019
  • 29
Екипи от специалисти от МБАЛ Д-р Маджуров – Бургас ще се отзовават при нужда всяка вечер от 19.00 до 7.00 часа, както и през почивните дни – събота, неделя и официалните празници.

Българинът дава една трета от парите си за храна

  • 25 Юни 2019
  • 76
Най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е бил за храна - около 30 процента. Това сочат данните на Националния статистически институт.