ЦИК: 371 ще са секциите за гласуване в чужбина

В общо 70 държави ще бъдат разкрити 371 секции за гласуване за предсрочния парламентарен вот на 26 март. Това реши след четиричасово заседание Централната избирателна комисия. Във Великобритания ще има 58 секции, а в САЩ и Турция - по 35. Във Франция ще бъдат разкрити 15 секции, в Гърция - 21. В Германия ще има 13 секции на 8 места, тъй като държавата е дала съгласието си за разкриване на секции само в дипломатическите и консулските представителства. Девет държави са с висока степен на риск и в тях българите няма да могат да гласуват. Това са страни, в които има много малко подадени заявления за гласуване, където положението не е под контрол и не може да се гарантира демократичността на изборите. В този списък попадат Сирия, Ирак, Афганистан и Етиопия. Южната ни съседка Турция беше на ръба да попадне там по предложение на представител на Патриотичния фронт с аргумента, че това също е държава, в която рисковете са големи. Според закона всеки българин, който е подал заявление да гласува в чужбина, трябва да подаде и декларация, че няма да упражни вота си на друго място.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 445
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 414
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 419
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 700
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 670
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.