Мария Габриел ще е българският еврокомисар с ресор "Дигитализация"

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел ще е следващият български еврокомисар с ресор "Дигитализация" според източници на "Дневник". Решението трябва да бъде взето на утрешното, първо, заседание на кабинета "Борисов 3". "Утре ще знаем името на българския еврокомисар, каза и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус". Решението за номинацията на Мария Габриел е взето окончателно в телефонен разговор миналата седмица между Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него Борисов е обещал кандидатурата да бъде разгледана на първото правителствено заседание в сряда. Според източниците на "Дневник" Габриел е предложена от Юнкер. За да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да премине процедура по изслушване в Европейския парламент.   България е без еврокомисар от началото на годината, след като заместник-председателят на комисията "Юнкер" Кристалина Георгиева се завърна като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. в Световната банка. Тя беше еврокомисар втори мандат.   Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва "Българска и френска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 г. До 2008 г. е асистент научен изследовател в академията. Евродепутат (ЕНП) е от 2009 г.   През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард. http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 317
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 295
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 300
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 583
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 552
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.