Сотир Цацаров: Слънчев бряг е държава в държавата

Сотир Цацаров: Слънчев бряг е държава в държавата България Сотир Цацаров
Слънчев бряг е нещо като икономическа, и не само, административна държава в държавата. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос дали се е информирал по случая с така наречения „следовател на Димитър Желязков”, тъй като той твърди, че главният прокурор е бил дезинформиран за работата му и е отстранен неправомерно, Цацаров коментира: „Не мога да използвам този термин, това е следователят Иван Христов. Той обвинен в използване на служебното си положение за получаване на неправомерна облага – развиване и осъществяване на лична стопанска дейност”. „Човек, който се занимава с такава дейност не може паралелно с това да осъществява функции на следовател”, поясни той.

Главният прокурор заяви, че е чул всички възможни тези за политически, икономически чадър и т.н. за едни или други групировки. „Самото функциониране на к.к „Слънчев бряг” създава предпоставки точно за такъв тип престъпност. Слънчев бряг е нещо като икономическа и не само, административна държава в държавата. Оттам насетне комплексът започва да се превръща в апетитна територия на всеки, който желае да реализира средства по непозволен начин”, обясни Цацаров.

По думите му има данни, че групировките са действали зимата на територията на зимен курорт, а лятото в Слънчев бряг. „Това е война за контролиране на търговската дейност. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”, каза още главният прокурор.

На въпрос ще проверява ли прокуратурата имотното състояние на министър Вежди Рашидов, Цацаров поясни, че ако институцията, която по закон прави това и установи несъразмерност на доходите – НАП или Сметна палата, е естествено, че прокуратурата ще реагира.

На въпрос ще има ли наказание за прокурора, който за втори път е загубил делото срещу Христо Бисеров, главният прокурор отговори, че няма да има. „Това означава да има наказание за съдията, чиито присъди се отменят”, поясни той. Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата си е свършила работата в максимална степен. „Основанията за оправдателната присъда трябва да се търсят от съда", коментира още главният прокурор. По думите му шпиц команда в прокуратурата няма и това съществува само в нечие болно съзнание.

По повод поискания имунитет заради проява на хулиганство на народният представител от ДПС Александър Методиев, главният прокурор обясни, че не го е респектирал нито той, нито прокуратурата. „Свършихме си работата по закон. Действията му спрямо полицаите показват, че той сякаш командва там. Иска отчет от патрула. Поведението на Бат Сали е безпардонно. Той е звънял на началника на полицаите, сигурен съм че е звънял и по-горе, но това ще го проверим", допълни Цацаров.

Във връзка с това ще се търсят ли виновни за схемите с популярните каси, главният прокурор заяви, че е сигурен, че прокуратурата ще свърши своята работа. „Тази работа на практика ще обхваща последиците от всичко, което се е случило”, допълни той. По думите му трябва да бъдат зададени два въпроса. „Единият трябва да се зададе на всяко от лицата, подписвало договор. Вторият е за това доколко е възможно подобни, очевидно нереални кредитни формирования да функционират безнаказано пред погледите на контролните органи, които така или иначе са отговорни за стабилността на самата кредитна система”, допълни той. „Акцентът на отговорността трябва да се постави върху лицата, които са предоставяли съответните лихви и начина, по който са изразходвани средствата на вложителите”, посочи главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че разделението на страната на две медийни империи е решение на крупни политически и икономически планове. Според него това не е свързано с престъпление и независи от прокуратурата. „На мен защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур , а Пеевски в Дубай?", допълни той. По думите му й двамата са проверявани от НАП и не са открити нарушения.

Източник: Агенция Фокус

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 146
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 138
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 227
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 199
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 201
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.