Сотир Цацаров: Слънчев бряг е държава в държавата

Сотир Цацаров: Слънчев бряг е държава в държавата България Сотир Цацаров
Слънчев бряг е нещо като икономическа, и не само, административна държава в държавата. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос дали се е информирал по случая с така наречения „следовател на Димитър Желязков”, тъй като той твърди, че главният прокурор е бил дезинформиран за работата му и е отстранен неправомерно, Цацаров коментира: „Не мога да използвам този термин, това е следователят Иван Христов. Той обвинен в използване на служебното си положение за получаване на неправомерна облага – развиване и осъществяване на лична стопанска дейност”. „Човек, който се занимава с такава дейност не може паралелно с това да осъществява функции на следовател”, поясни той.

Главният прокурор заяви, че е чул всички възможни тези за политически, икономически чадър и т.н. за едни или други групировки. „Самото функциониране на к.к „Слънчев бряг” създава предпоставки точно за такъв тип престъпност. Слънчев бряг е нещо като икономическа и не само, административна държава в държавата. Оттам насетне комплексът започва да се превръща в апетитна територия на всеки, който желае да реализира средства по непозволен начин”, обясни Цацаров.

По думите му има данни, че групировките са действали зимата на територията на зимен курорт, а лятото в Слънчев бряг. „Това е война за контролиране на търговската дейност. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”, каза още главният прокурор.

На въпрос ще проверява ли прокуратурата имотното състояние на министър Вежди Рашидов, Цацаров поясни, че ако институцията, която по закон прави това и установи несъразмерност на доходите – НАП или Сметна палата, е естествено, че прокуратурата ще реагира.

На въпрос ще има ли наказание за прокурора, който за втори път е загубил делото срещу Христо Бисеров, главният прокурор отговори, че няма да има. „Това означава да има наказание за съдията, чиито присъди се отменят”, поясни той. Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата си е свършила работата в максимална степен. „Основанията за оправдателната присъда трябва да се търсят от съда", коментира още главният прокурор. По думите му шпиц команда в прокуратурата няма и това съществува само в нечие болно съзнание.

По повод поискания имунитет заради проява на хулиганство на народният представител от ДПС Александър Методиев, главният прокурор обясни, че не го е респектирал нито той, нито прокуратурата. „Свършихме си работата по закон. Действията му спрямо полицаите показват, че той сякаш командва там. Иска отчет от патрула. Поведението на Бат Сали е безпардонно. Той е звънял на началника на полицаите, сигурен съм че е звънял и по-горе, но това ще го проверим", допълни Цацаров.

Във връзка с това ще се търсят ли виновни за схемите с популярните каси, главният прокурор заяви, че е сигурен, че прокуратурата ще свърши своята работа. „Тази работа на практика ще обхваща последиците от всичко, което се е случило”, допълни той. По думите му трябва да бъдат зададени два въпроса. „Единият трябва да се зададе на всяко от лицата, подписвало договор. Вторият е за това доколко е възможно подобни, очевидно нереални кредитни формирования да функционират безнаказано пред погледите на контролните органи, които така или иначе са отговорни за стабилността на самата кредитна система”, допълни той. „Акцентът на отговорността трябва да се постави върху лицата, които са предоставяли съответните лихви и начина, по който са изразходвани средствата на вложителите”, посочи главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че разделението на страната на две медийни империи е решение на крупни политически и икономически планове. Според него това не е свързано с престъпление и независи от прокуратурата. „На мен защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур , а Пеевски в Дубай?", допълни той. По думите му й двамата са проверявани от НАП и не са открити нарушения.

Източник: Агенция Фокус

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Правителството предлага фиксиране на субсидията от 11 лв. за глас

  • 27 Май 2019
  • 37
Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за политическите партии. Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия.

Държавният глава наложи вето на промените в Закона за държавната собственост

  • 27 Май 2019
  • 21
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост.

В Европарламента се очертава широка коалиция

  • 27 Май 2019
  • 43
Вторите прогнозни резултати за разпределението на евродепутатските мандати в следващия Европейски парламент потвърждават първоначалните данни за загуби за Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите и демократите.

Резултати при 61% обработени протоколи: ГЕРБ - 30,77%, БСП - 25,01%

  • 27 Май 2019
  • 53
Централната избирателна комисия е обработила вече около 61 процента от секционните протоколи от изборите за Европарламент. За ГЕРБ са гласували 30,77 на сто, за БСП - 25,01 на сто.

Екатерина Капрова: Пиша, когато нещо ми тежи и напира да се облече в думи

  • 26 Май 2019
  • 187
"Кой е казвал, че феите трябва да са розови и с крилца" - Е. Капрова