Последното за годината лунно затъмнение е тази вечер

Последното лунно затъмнение за тази година предстои в петък, а то съвпада с т.нар. жътвена Луна, комбинация, каквато ще може да се види отново чак през 2024 година, съобщи сайтът Science Alert. Подобно съвпадение имаше и през миналата година. Най-добра гледна точка към затъмнението ще имат жителите на Европа, Азия, Африка и Австралия, а добрата новина е, че синоптиците прогнозират ясна вечер над почти цялата територия на България. Името си жътвена Луната получава от индианците, тъй като пълнолунието е най-близо до есенното равноденствие, когато е подходящото време за жътва и прибиране на реколтата. Другата причина за названието е и фактът, че жътвената Луна изгрява веднага след залеза на Слънцето и това дава възможност да се работи на полето по-дълго. Лунното затъмнение в нощта на петък срещу събота ще е частично и почти незабележимо. Все пак при липсата на облаци и позиция на тъмно място, дори без специално оборудване, ще се забелязват сенки, които минават по горната част на лунния диск. Естествено наблюдението с бинокъл или още по-добре с телескоп ще даде по-въздействаща картина. За всички заинтригувани остава да се уточни, че затъмнението ще започне в 19.54 часа българско време на 16 септември и ще продължи точно 3 часа, 59 минути и 16 секунди. http://www.dnevnik.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 165
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 154
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 235
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 207
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 208
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.