ВСС повтаря гласуването за нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България. До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му с мотива, че не е имало реално състезание за поста. От изказванията на различни съдебни кадровици обаче стана ясно, че мотивите на държавния глава ще бъдат приети за сведение и само ще се гласува. "Ще гласувам отново "за", каза в аванс главният прокурор Сотир Цацаров. Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври с 20 гласа "за" и 4 "против". Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести. Днес Гешев се нуждае от поне 17 гласа, за да бъде преизбран за главен прокурор. Ако ги получи, президентът ще е длъжен да подпише указа за назначаването му. В противен случай, следва нова процедура с възможност за предлагане на други кандидати. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни

КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ Е СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

  • 29 Апр 2024
  • 72
В дните от 1 до 6 май в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ ви очакват празнично настроение и забавления.

БУРГАСКИТЕ МОМЧЕТА ОТ „DÉJÀ VU” ПРЕДСТАВЯТ ПЪРВИЯ СИ САМОСТОЯТЕЛЕН АЛБУМ „ПЪТ КЪМ ВЪРХА” НА 1 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 69
Броени дни преди да отпътуват за турнето си в Канада, успешните музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха".

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 103
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.